Ga jij in thuisquarantaine?

 

Sinds maandagnacht geldt er voor heel Spanje code oranje. Inmiddels weten we allemaal wat dat betekent. Maar doen we er ook wat mee?

 

De vraag was niet zozeer óf het zou gebeuren, maar wannéér de Nederlandse overheid voor Spanje code oranje af zou kondigen. Het aantal besmettingen in Spanje liep al weken op en sommige landen, zoals België en het Verenigd Koninkrijk, hadden het al eerder tot verboden gebied verklaard.

 

En je zal maar geboekt hebben voor je welverdiende vakantie. Dan moet je op zoek naar een andere stek. Jammer, maar het is niet anders. Maar wat mij verbaast is hoe laconiek sommige Nederlanders doen die nu uit Spanje terugkeren naar Nederland.

 

Het advies van de overheid is om tien dagen in quarantaine te gaan als je uit ‘oranje gebied’ bent gekomen. Maar blijkbaar vindt lang niet iedereen dat nodig, want ze moeten weer naar hun werk, vinden het onzin of hebben er simpelweg geen trek in.

 

Eerlijk gezegd vind ik dat nogal egoïstisch. Want omdat de een zich niet aan de regels wil houden, loopt een ander het risico om ziek te worden. Omdat te veel mensen vasthouden aan hun persoonlijke vrijheid, wordt die van vele anderen ingeperkt.

 

Ben jij net terug uit oranje gebied? Misschien draag jij het virus wel bij je zonder dat je het in de gaten hebt. Dat kan hè? En jij doet misschien wel boodschappen in dezelfde supermarkt waar mijn moeder op leeftijd ook komt. Die dus heel ziek kan worden of erger. Thuisquarantaine komt niemand uit. Hou jij je eraan of ga je gewoon door met je normale leven, met het risico dat je dat van een ander in gevaar brengt?

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit