Dit is hét moment

 

Als redactiekat Frits ergens goed in is, is het in het maken van uiterst bruikbare lijstjes voor ons vrouwen.

 

 

Ik hoorde op de franska-redactie de ene vrouw tegen de andere vrouw zeggen (voor mij lijken alle vrouwen op elkaar, alle mannen trouwens ook, net als honden): ‘Ik ben flink aangekomen deze zomer.’

De andere vrouw: ‘Anders ik wel.’

De ene vrouw: ‘Zeg, zullen we ons samen inschrijven voor de sportschool?’

De andere vrouw: ‘Ja! Doen!’

 

Dat deed me op een wat pijnlijke manier denken aan mijn buikje. Dat buikje wil maar niet verdwijnen. Dat komt misschien omdat ik er niet veel aan doe. Als ik een uurtje of acht op de vensterbank naar buiten heb zitten staren denk ik wel eens: Fritsje, waarom ga je niet naar buiten en een beetje rennen, dan ren je vast wat vet eraf, toch? Maar dan moet ik altijd weer denken aan de wijze woorden van mijn vader: ‘Fritsje, je hóeft goede voornemens niet uit te voeren, jongen, dat is eigenlijk nergens voor nodig.’

 

Alweer een half jaar geleden had ik het goede voornemen om een lijstje te maken met goede voornemens. Het kwam er almaar niet van. Druk, druk, druk, jullie kennen dat wel, al weet ik eigenlijk nooit zo goed waarmee ik het nou druk heb. Maar nu heb ik het toch gemaakt, zo’n lijstje.

 

1. Niet elke dag weer 24 uur aan een stuk door chagrijnig zijn maar dit, om te beginnen, eens een keertje beperken tot 23 uur.

 

2. Eens wat minder eten. Nou nee, dat is wel erg ambitieus. Beter misschien: eens wat minder aan eten denken.

 

3. Niet langer geobsedeerd zijn door Mia, dat arrogante ding van hiernaast. Waarom, oh god waarom ziet ze mij niet zitten? Is het dat buikje? Is het mijn uitstraling of juist gebrek eraan? Ligt een kater die altijd en immer chagrijnig is sowieso niet zo goed in de markt bij de vrouwtjes? Oh, Mia, Mia, Mia! Vertel het me, vertel het me alsjeblieft! Nou, dat voornemen stoppen we maar even in mijn rugzakje.

 

4. Niet altijd minachtend doen over vrouwen, mannen en honden. Want ze bedoelen het misschien wel goed, al heb ik sterk de indruk dat ze doorgaans helemaal niks bedoelen, wat een sukkels allemaal, gètver. Nou, deze doe ik ook maar even in mijn rugzakje.

 

Het is best ambitieus, ik weet het, dus ik kan niets garanderen wat betreft de uitvoering van al die plannen

 

5. Eens een studie gaan volgen! Ik zit te dubben tussen quantummechanica en neurologie. Daar ga ik eens erg lang over dubben. Een andere optie is dat ik geen studie ga volgen.

 

6. Ja, eindelijk eens aan mijn autobiografie beginnen! Maar wie zit er te wachten op de memoires van een chagrijnige kater die het grootste deel van zijn leven op een vensterbank heeft doorgebracht? Het zou zomaar kunnen dat niet zoveel mensen daar op zitten te wachten.

 

Nou, dit was mijn lijstje. Het is best ambitieus, ik weet het, dus ik kan niets garanderen wat betreft de uitvoering van al die plannen.

 

Hebben jullie al zo’n lijstje met voornemens voor na de zomer? Hier wat voorzetjes: twintig tot dertig kilo afvallen, vaker shoppen bij Gucci en Prada in Milaan, een cursus Oud-Hebreeuws volgen, een helikopter kopen zodat je geen last meer hebt van files en waarom niet dagelijks eten bij De Librije in Zwolle, dat is toch echt lekkerder dan zo’n stampotje thuis.

 

Nou, vrouwen, dat waren zomaar wat leuke voorzetjes – doe er maar weer jullie voordeel mee!