Zielig!

 

Frits weet wel hoe je met zielige mannen moet omgaan. En deelt deze nuttige tips met vrouwen.

 

Kijken jullie lekker uit naar de vakantie? Nou, ik niet. Ik moet binnenkort naar de dierenboerderij. Drie weken in de hel! Ze laten daar honden loslopen, ja, vorig jaar was er zelfs een Labrador die me begon af te likken, dat is echt het ergste, het allerergste wat een kat kan overkomen. En dan dat eten zeg, van die gore, gortdroge brokken, niet te vreten, en er lopen ook nog kittens rond, en ik haat kittens, en rust is nergens maar dan ook nergens te vinden, en ik heb zoveel rust nodig in mijn kattenleven. Oh, nog vier weken en het is zover; ik kan er nu al niet van slapen, wat anders toch mijn grote passie is, slapen, zoveel mogelijk slapen, en dat lukt nu al dagen en nachten niet meer.
Ik ben zo zielig, zo enorm zielig.

 

Ik ben nogal goed in zelfmedelijden, ja. Sowieso zijn wij mannen daar erg goed in, maar dat wisten jullie waarschijnlijk al. En daar wou ik het eens over hebben: dat vrouwen vaak zo slecht reageren op mannen met zelfmedelijden. Maar al te vaak hoor je toch: ‘Stel je niet zo aan zeg.’ Of: ‘Je doet alsof je dood gaat. Het is maar een verkoudheid hoor.’ Om een relatie in stand te houden kun je beter zeggen: ‘Ik zal de huisarts bellen. Of zullen we maar meteen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gaan, lieverd?’ Kijk, van zo’n reactie, daar knapt de gemiddelde man pas lekker van op!

 

Wat je nooit moet doen als vrouw: een relatie verbreken

 

Gaat het niet goed op zijn werk, promotie gemist, ruzie met zijn chef en klaagt hij daar eindeloos over, dag in, dag uit? Zeg dan zeker niet iets als: ‘Hou onderhand eens op met dat gezeur en zoek een andere baan!’ Nee, doe het zo: ‘Oh lieverd, het is zo onrechtvaardig, maar ik weet zeker dat je op een dag bestuursvoorzitter zal zijn van Shell of dirigent van Het Concertgebouworkest of trainer van Real Madrid – en wat zal dat chefje van je dan stinkjaloers zijn!’ Dat geeft je partner zelfvertrouwen terwijl je netjes zijn zelfmedelijden intact laat. Zo moeilijk is dat toch niet?

 

En wat je nooit moet doen als vrouw: een relatie verbreken, bijvoorbeeld omdat al dat zelfmedelijden je een beetje teveel is geworden. Want een man die plotseling zonder partner zit die ontwikkelt in kilometers uitgedrukt een zelfmedelijden van Utrecht tot Vladivostok, eigenlijk nog wel verder, maar ik weet nu even niet wat er na Vladivostok komt.

 

Nou, dit waren toch weer tips waar je wat aan hebt, als vrouw, toch? Nu ga ik maar weer naar de vensterbak en denkend een paar uur flink zelfmedelijden hebben met mezelf. Ach, arme Fritsje toch, hoe moet dat nou straks, drie weken op die dierenboerderij, arme, arme jongen. (Snik.)