Freek de Jonge zet zijn volledige oeuvre op YouTube

 

Het wordt deze week weer koud en de koning-keizer-admiraal van het Nederlandse cabaret heeft besloten zijn gehele oeuvre op YouTube te zetten. In hapklare brokken.

 

 

‘Ping-ping’, deed mijn iPad vanochtend. Een nieuwe conference van Frederik Jan Georg (Freek) de Jonge (1944).

 

Stroman (de solo voor de pauze uit 1984) staat nu ook op zijn open YouTube-kanaal. Freek zet zijn gehele repertoire online. Alles wat Freek (en Hella) de Jonge sinds 1980 op video geregistreerd hebben, komt integraal en zonder voorbehoud op het YouTube-kanaal van Freek de Jonge. Theatershows, Oud- en Nieuwjaarsconferences, Verkiezingsconferences, Muziektheater,Lezingen, Colleges, Masterclasses en Tentoonstellingen.

 

Laatste toevoeging: Stroman voor de pauze

 

“Nu heb ik er nog lol van.”
40 jaar Freek. De ongekroonde senior-keizer van het Nederlandse cabaret (en nog veel meer) wilde zijn oeuvre al eerder openbaar maken. Wegens de coronacrisis heeft hij besloten het NU te doen. Freek: “Waarom zou ik dat allemaal na mijn dood laten gebeuren? Nu heb ik er nog lol van.” Is dit goed nieuws? Jazeker, maar niet voor iedereen. Freek de Jonge (76 jaar nu) begon als de Johan Cruijff van het cabaret. Verpletterend leuk, modern, en een grote bek over alles en iedereen. Volle zalen, juichende kritieken. Maar later werd zelfs zijn oude aanhang een beetje moe van de clown, moralist en beter-weter. En anders wel van zijn ‘eeuwige’ vrouw Hella.

 

Freek de Jonge maakt gehakt van Peter R. de Vries

 

Maar Freek is een granieten monument. 

Waar zijn oude rivaal Youp van ’t Hek (die mag nog niet de schoenveters van Freek vastmaken) de afgelopen jaren in elkaar zakte als een natte schoenendoos, is Freek nog immer vitaal, verrassend, bij vlagen oerkomisch en nog altijd in gevecht met zijn publiek. Hij is een kat met 9 levens. Om het jaar gevierd (vooral bij DWDD) en om het jaar uitgespuugd (kijk hieronder even naar het verbale gevecht met Peter R. de Vries). Freek is een continu herrijzend fenomeen. Op dinsdag onuitstaanbaar irritant. En op donderdag weer briljant. Oordeel zelf.

Door: Falder.nl