Franska’s sinterklaastip 4

 

Chef Sinterklaas is weer aan het werk geweest. Dit keer een mooi rijtje aan sintspelletjes, zodat je je zeker niet hoeft te vervelen op pakjesavond.

 

 

Om de sfeer er lekker in te houden op pakjesavond en hyperactieve kinderen bezig te houden tot het grote moment, is het superleuk om spelletjes te spelen. En met verschillende spellen kan je ook op een leuke manier de cadeautjes uitdelen. Om inspiratie op te doen voor zo’n leuke activiteit tijdens het sinterklaasfestijn heb ik een mooi lijstje voor je samengesteld.

 

Dobbelen

We beginnen met de voor mij bekendste in de categorie sinterklaasspellen, dobbelen. Supergezellig. Het gaat zo: iedereen uit het gezelschap neemt drie cadeautjes mee. (Dit aantal kan je uiteraard helemaal zelf bepalen.) Onder deze cadeautjes bevinden zich twee leuke presentjes en één grappige. Aan het begin verzamel je al die cadeaus in het midden van de ruimte. En dan kan het dobbelen beginnen. Om de beurt wordt er met de dobbelsteen gegooid. Het is handig om dit spel in twee rondes te spelen zodat alle cadeaus opraken en je ook nog wat uit te pakken hebt. Na een tijdje spelen wordt iedereen erg hebberig om de cadeaus, erg leuk om dat te aanschouwen kan ik je vertellen. Of misschien betrap je jezelf wel op die hebberigheid? Laten we snel overgaan tot de spelregels zodat dit spel daadwerkelijk gespeeld kan worden.

 

In ronde 1 gelden de volgende regels:

–       Gooi je nummer 1: pak een cadeautje van de grote stapel

–       Gooi je nummer 2: geef alle cadeaus die je hebt aan je rechter buur

–       Gooi je nummer 3: geef alle pakjes die je hebt aan de buur links van je

–       Gooi je nummer 4: schenk een cadeautje aan een willekeurig iemand

–       Gooi je nummer 5: helaas, al je pakjes moeten terug op de stapel in het midden

–       Gooi je nummer 6: geef allemaal je cadeautje(s) met de klok mee aan degene naast je

 

In ronde 2 gelden deze regels:

–       Gooi je nummer 1: geef één van jouw cadeautjes aan je rechter buur

–       Gooi je nummer 2: hoera! Je mag één van je verzamelde cadeautjes uitpakken

–       Gooi je nummer 3: pak een pakje van de stapel in het midden

–       Gooi je nummer 4: doneer één van je cadeautjes aan een willekeurig iemand

–       Gooi je nummer 5: maak je linker buur blij met één van jouw cadeautjes

–       Gooi je nummer 6: je mag één cadeau dat al is uitgepakt veilig stellen voor jezelf

 

Het is natuurlijk aan jullie of je het eerlijk wilt spelen en aan het einde van ronde 2 de cadeautjes eerlijk verdeelt over elke speler. Of geldt wie het heeft gewonnen mag het houden? Jij beslist.

 

Het enige wat mij nu nog rest te zeggen is: lekker dobbelen maar en hopelijk kom je met leuke cadeautjes thuis.

 

Verstoppertje

Oké, verstoppertje klinkt misschien niet erg volwassen, maar dit is niet het typische tot tien tellen dat je van vroeger kent. En trouwens, niks mis met een potje verstoppertje op z’n tijd als volwassene vind ik hoor. Maar bij dit verstoppertje gaat het om de cadeautjes die worden verstopt. Op elk pakje bevindt zich een kaartje met een leuke of gênante opdracht. Die mag je uiteraard lekker zelf verzinnen. En ja, je raadt het al, je mag het cadeau pas openmaken als je de opdracht hebt uitgevoerd. Gegarandeerd dat je in een deuk ligt heel de avond.

 

Snoephappen

Een heerlijk spel voor de zoetekauwen onder ons. Ja, letterlijk heerlijk. In dit spel ga je namelijk blind snoephappen, met allerlei sinterklaaslekkernijen natuurlijk. Raad je met je blinddoek op welk snoepgoed je zojuist hebt geproefd? Dan mag je een cadeautje openmaken.

 

De zak van Sinterklaas

Een traditie op 5 december is de zak van Sinterklaas. Heel simpel, maar het blijft leuk en spannend. Je weet immers niet welke presentjes je dit jaar weer mag ontvangen. Alle pakjes worden verzameld in de grote juten zak van Sinterklaas. Zodra die zak voor de deur staat, gebracht door Sint en Piet natuurlijk, wordt die naar binnen gesleept. Vervolgens worden alle cadeaus uit de zak gekieperd op een grote hoop op de vloer. Doe dit wel voorzichtig want we willen natuurlijk niet dat die mooie glazen potjes van mama kapot gaan voordat ze überhaupt open zijn gemaakt. Dan mag iemand het allereerste pakje van de stapel pakken. Regel nummer 1: altijd een pakje voor iemand anders pakken. En die mag je dan geven aan de gelukkige naam die op het pakje geschreven staat. Die persoon pakt een volgend pakje, en zo gaat het door, tot het laatste pakje uitgepakt is.

 

Surprises

Voor de creatieven onder ons is het natuurlijk een feestje om surprises te maken voor elkaar. Pak zo groots uit als je zelf wil. Trek met een paar vrienden of familieleden lootjes. Maak een te gekke surprise voor de geluksvogel die op jouw lootje staat, verstop nog ergens een kleinigheidje erin et voilà. Je avond is compleet. Als je creativiteit nog wat verder gaat, kan je ook nog een gedicht schrijven. Verwerk hierin je mooiste rijmkunsten en grappigste verhalen over jouw persoon en iedereen ligt beslist dubbel bij de onthulling van de surprise.

Door: Jasmijn Binnerts

Jasmijn komt uit Den Haag maar heeft stiekem ook een liefde ontwikkeld voor het bruisende Amsterdam. Deze nog jonge Media, Informatie en Communicatie studente heeft een passie voor schrijven. Verder houdt ze van reizen, shoppen, fotografie en eten. Ook kan ze een heerlijk koffietje voor je maken als barista. 


Afbeelding van Jasmijn Binnerts