Of ik maar even wil komen

 

 

‘Qui tempo meraviglioso!’ (Hier prachtig weer!). Mailtje van Ugo, de eigenaar van Bar Morena in Portofino. Met een foto van het terras erbij, waardoor ik gelijk ontzettend de ‘ik-moet-erheen-kriebels’ krijg. Precies zijn bedoeling natuurlijk.

 

Z’n terras is nu nog helemaal leeg, plek zat. NU nog wel. Wat zit ik hier dan eigenlijk te doen? O ja, een stukje over Italië te schrijven. Omdat ik vind dat er elke dag iets Italiaans te vinden moet zijn op een online magazine met mijn naam erboven. Je bent Italië-gek of niet. Ik weet ook nog steeds zeker dat mijn bet-over-over-over-grootouders uit Italië komen. Ooit hoorde ik dat verhaal en dat vond ik zo aannemelijk, dat ik het niet onderuit gehaald wil zien worden door iemand die met een ander soort stamboom aan komt zetten.

 

Maar daar ging het niet over. Ugo. Bar Morena. Waarom ik daar zo graag zit? Nou, in eerste instantie, omdat we altijd over de bergen vanuit Santa Margherita Ligure daarheen lopen. En uiteraard slapen we eerst uit, ontbijten op ons gemak, waardoor we lekker op het heetst van de dag tegen de berg op gaan. Eindeloos veel trapjes en hellinkjes, maar mooooi!

 

En al heb ik het al honderd keer gezien en al evenzoveel keer aan de bloeiende blauwe regen die je onderweg tegenkomt gesnuffeld, (is helemaal niet nodig, want de walm komt op je af), de daslook geroken, een bosje boterbloemetjes , klaver en grassprietjes aan het kapelletje vastgemaakt… Ik wil elke keer opnieuw. Ook al heb ik een keer een slang ontmoet op het pad. Ik moet ook altijd zo nodig voorop lopen, dus dan ben je de ‘gelukkige’. Jesses.

 

Kortom, met de tong op de schoenen en spierpijn in dijen en scheenbenen komen we altijd op het terras af, dat dan vol zit met mooi aangeklede flaneerders. Ik stift altijd nog wel even snel m’n lippen aan het einde van de wandeling. Wil niet 300% uit de toon vallen. 275 % is net te doen.

 

 

 

Als je die kant op gaat, doe het ook te voet. Zoveel leuker dan met de auto of de bus. En zoveel lekkerder om dan iets te drinken op het terras daar. Als er tenminste plek is. Je kunt altijd terug met een bootje.

 

Buon Viaggio!

 

 

 Door Franska

Beeld: GettyImages Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.