Als ik een winkel was…

 

Een winkel zijn? Dat kan natuurlijk helemaal niet. Alleen als je Franska heet dan.
 
Als ik ergens aan begin, BEN ik het ook binnen de kortste keren ook. Ga ik voor dertig mensen koken, dan BEN ik koken. En dan ook even helemaal niets anders. Ga ik shoppen, dan BEN ik shoppen (doe ik bijna nooit trouwens). Ga ik op reis, dan BEN ik de reis. Dus je ziet, ik zou makkelijk een winkel kunnen zijn.

 

Ik bedoel, ik ga altijd voor de volle 100% ergens voor. Anders moet je het niet doen, vind ik. Een beetje van dit en een beetje van dat is niet mijn afdeling. Dus. Als ik een winkel zou zijn, zou ik het als volgt aanpakken.

 

1  Ik verkoop niet alleen dure dingen, maar ook goedkope dingen, zodat je ook iets leuks ‘kleins’ voor jezelf vindt terwijl je vriendin eindeloos schoenen zit te passen.
 
2  Er is een heerlijke relaxte plek waar je iets heel lekkers kunt snacken en drinken. Een plek buiten én binnen. Smoothies slushes, sushi, spaghetti, smörrebröd smushi, saladbar, spicy cookies, shakes van de leuke shakerboys. Kortom, van alles dat met een S begint. Je moet ook niet álles willen.
 
 We weten in de winkel wat je leuk vindt, zoals bij die winkel in Arnhem, waar de verkoopster ineens grappig uit de hoek kwam en tegen me zei: ‘Ik wil je niet aan het schrikken maken hoor, maar je kiest altijd zwart en waar je nu staat te kijken hangt alleen maar donkerblauw.’
 
 We laten je met rust als je lekker wilt snuffelen, maar staan ook voor je klaar als je iets wilt weten. En we praten je sowieso nooit iets aan.
 
 Als je langer dan een kwartier in de winkel bent, bieden we je iets te drinken aan.
 
 Er zijn afsluitbare ‘opslag-kluisjes’ voor je aankopen. Hoef je ze niet de hele dag mee te slepen.
 
 Er staan lekkere stoelen en er is een bar voor je man, met een pak kranten, iPads, Sport TV, koptelefoons met allerlei soorten muziek. Enfin, die vermaakt zich wel. Straks krijg jij hém niet eens de winkel meer uit.
 
 We verkopen ook lekkere snacks voor thuis. Leuk ingepakt, zodat je langer kunt shoppen, want je hoeft niet meer te koken.
 
 De paskamers zijn zo groot, dat er een eigen kledingrekje in kan staan, spiegels aan alle kanten en lekker wat ‘aflegplek’ voor je kleren en tassen. Dat gemier in van die kleine hokjes zal je bij mij niet meemaken.
 
10  We verkopen ook parfum en zeep en fijne spullen om je kleren in te wassen. Kunnen wij trouwens ook voor je regelen, dat wassen.
 
11  Je kunt trouwens naast de deur parkeren, had ik nog niet gezegd he?
 
12  Er staat iemand die de allermooiste cadeautjes voor je kan inpakken. Kun je later ophalen, hoef je geen uren in de rij te staan wachten.
 


 
13  We hebben genoeg voorraad in grote maten. Niet dat er, als je toevallig drie weken nadat de nieuwe collectie binnen is gekomen langskomt, alleen nog maar van die minimaatjes hangen. En natuurlijk hebben we ook hippe schoenen in maat 43.
 
14  Als je wilt, kunnen we ook even je haar en make-up leuk doen. Ook fijn voor je vriendin die op je moet wachten.
 
15  Je hoeft niet op zoek naar een toilet. Die is er gewoon. Makkelijk te vinden ook. En supermooi. Alsof je in een heel chic hotel komt. Ga je voor je plezier naartoe.
 
16  Tuurlijk verkopen we ook bloemen. Niet van die bossen die al kant-en-klaar geschikt zijn, je kunt lekker bloemen kiezen en een boeket laten samenstellen naar je eigen voorkeur. Er staan emmers vol met van alles. Ruikt ook heerlijk.
 
17  Als je dacht dat het alleen mode was, wat we verkochten, heb je het mis. We hebben ook heerlijk beddengoed, tafellinnen, servies en kleine meubeltjes.
 
18  En natuurlijk hel veel spullen om thuis te ‘organizen’. Doosjes, flesjes, mappen, rekken, manden, ladekastjes met tachtig laatjes.
 
19  Natuurlijk zijn er wisselende inspiratie-exposities van leuke creatieve mensen en zijn de nieuwste trendboeken te koop.
 
20  En, o ja. Het is er gewoon elke dag een feestje, waar jij de eregast bent.

 

Lijkt me wel OK zo’n winkel. Toch? Je ziet, ik kom nergens anders meer aan toe met zo’n tent. Misschien kan iemand anders er iets mee? Mij heb je meteen als vaste klant!

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.

 
 

Beeld: lilreddotfolks