Catherine Deneuve gaat het te ver

 

Nu hebben we dus dit weer

 

 

Mannen durven niemand meer een gelukkig nieuwjaar te kussen op het werk en dat komt hierdoor

 

Slaat het hele #metoo inmiddels niet een beetje door?

 

Want dat mannen een vrouwelijke collega niet eens meer drie kussen durven te geven na de jaarwisseling omdat ze bang zijn iets verkeerd te doen, dat moet toch niet de bedoeling zijn geweest? Maar zo is de situatie nu wel.

 

Volgens de Franse actrice Catherine Deneuve en nog eens 99 andere prominente Franse vrouwen gaat het allemaal een beetje te ver, met al die wereldwijde mannenhaat. Natuurlijk vinden zij verkrachting een vreselijke daad, maar gewoon wat flirten? Dat is toch vrij onschuldig? Het is absoluut geen ‘macho agressie’, benadrukken zij. En zo wordt het de laatste tijd wél vaak bestempeld. Het lijkt wel of we het sinds de beschuldigingen rondom de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein nergens anders meer over kunnen hebben.

 

Zo zeggen sommige vrouwen in Frankrijk nu dat bepaalde mannen worden gezien als ‘misdadigers’. Terwijl ze niets anders deden dan ‘wat stuntelig de aandacht trekken van een vrouw’. Gewoon, omdat ze diegene leuk vonden. En vaak niet getrouwd waren of een relatie hadden – ze zijn gewoon op hun manier op zoek naar een leuke partner. Sinds wanneer is zoiets ‘een misdaad?’. Zijn er niet ergere dingen te bedenken?

 

Het lijkt wel zo te zijn dat wanneer je #metoo niet massaal steunt in het openbaar, je een slechte vrouw bent. “Flirten, verleiding en hoffelijkheid kunnen geen kwaad”, zo zeggen nu enkele vrouwen. Natuurlijk hebben ze het niet over betasten of seksuele intimidatie. Maar een knipoogje, kom op. Ze nemen het voor de arme mannen op, die niemand meer gedag durven te knuffelen of te kussen. In hun pleidooi staat te lezen: ‘we verdedigen een vrijheid om iemand (amoureus) te benaderen, wat onontbeerlijk is voor de seksuele vrijheid’. Ofwel: laat iemand gewoon af en toe een blauwtje lopen. Dat doen we al sinds dag en dauw en daar is niemand in de geschiedenis van de liefde slechter van geworden.

 

Inmiddels gaat het dus wat ver. En wordt het allemaal wat aangedikt, wat overdreven. Natuurlijk spelen de media daar ook een grote rol in: omdat er zoveel aandacht aan dit nieuws wordt gegeven lijkt het allemaal steeds erger. Laten we hopen dat er gauw iets nieuws gebeurt waar we met z’n allen over kunnen babbelen. Zoals een spontane babygolf, regenbogen-epidemie of puppy-invasie. Veel leuker.

 

 

Door redactie Franska.nl