Het is NIET eerlijk

 

‘Ben jij een feminist, Franska?’ Is me best al vaak gevraagd. Ik zeg altijd nee. Ik wil helemaal geen xxx-ist of yyy-ist zijn. Heb m’n handen vol genoeg aan mezelf. Meestal wordt er erg verbaasd op gereageerd, als ik nee zeg. Begrijp ik dan weer niet zo goed. Moet je per se vechten voor iets? Als je nou gewoon jezelf bent, is dat niet afdoende? Maak je daar ook al niet heel veel duidelijk mee dan?

 

En dan zul je je hele leven keihard gevochten hebben voor gelijke rechten… Blijk je toch niet gelijk te zijn. Want, neem me nou even niet kwalijk, maar als je bij de dokter komt, blijkt je hart bijvoorbeeld al weer heel anders te werken dan dat van een man. Niet als het goed gaat, maar wel als het misgaat. Nou ja… de symptomen dan. Best irritant dat een groot deel van de medische wereld de mannelijke symptomen heel goed in z’n hoofd heeft zitten, maar die van een vrouw stukken minder.

 

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor. Het begint heel langzaamaan wat dat betreft een stuk eerlijker verdeeld te worden. Maar er is wel iets heel erg oneerlijks in de leefstijl die je geadviseerd wordt, om zo gezond mogelijk te blijven. En dat zit me nou echt niet lekker.

 

Wij vrouwen mogen (als we gezond willen leven) één glas wijn per dag en mannen mogen er gewoon twee. Ook al is hij klein en ben jij groot. Hoezo? Dat vertellen ze er dan weer niet bij. Het ís gewoon zo en je hebt het maar te slikken. Nou ja, heb je in elk geval minder te slikken dan een man. Maar daar zat ik nou net niet op te wachten. Zal je een hele lekkere fles in huis hebben en die samen soldaat willen maken….

 

Het is gewoon niet eerlijk.

 

 

Door Franska

Fotografie: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter