Stoomcursus verzorgd de deur uit

 

Anita ziet er altijd op haar mooist uit. Feest of niet. Hoe ze dat doet? We hebben haar gewoon even zelf gevraagd, ze loopt hier toch op de redactie rond.

 

 

 

1. Een voorraadje goeie basics aangevuld met eyecatchers

Ik heb natuurlijk een kast vol kleren, je zit tenslotte in het vak of niet.. Je kunt ook niet zeggen dat ik echt iets nieuws nodig heb. Maar ja. Ik kom veel op feestjes, presentaties en borrels. En daar staat om de haverklap een camera voor m’n neus. Dat hoort er nu eenmaal bij in mijn job als mode en beauty-redacteur. Trouwens nog hartstikke leuk ook. En het minst vervelende is, dat ik regelmatig iets nieuws moet kopen. Vooral nieuwe eyecatchers. Als je niet opvalt, ben je er ook niet geweest namelijk. Twee keer met hetzelfde opvallen is nu eenmaal een ‘dingetje’. Dus ik heb een heel goed excuus om te shoppen. Handig is om een lekker voorraadje goeie basics in je kast te hebben en te zorgen dat die er gloedjenieuw uit blijven zien. Niets zo fijn dus als een perfecte stomer, want daarmee krijgt je kleding in een klap een fantastische opfrisbeurt. Doen ze in winkels ook als de nieuwe kleding in de rekken gaat. Even wat stoom erlangs en klaar is Kees. Eerste wat ik doe als ik ’s morgens opsta is de stomer aanzetten. Voor de finishing touch. Is dat alvast maar geregeld.
 

De beste tip ooit?
Altijd binnenstebuiten te strijken

 

2. Altijd binnenstebuiten en de kont wegstomen

Strijken is een kunst. Een van de eerste dingen die ik leerde, was dat je natuurlijk altijd alles binnenstebuiten moet strijken. Anders krijg je snel rare glansstrepen. En zeker op zwart is dat zomaar gebeurd. Oppassen dus. Nog zoiets. Een mooie wollen rok. Je zit er een avondje mee aan tafel of stapt ermee op de fiets en hoppa: een ‘kont’ erin.  Als je het heel voorzichtig aanpakt, kun je zo’n ‘kont’ met stoom mooi wegkrijgen. Heel voorzichtig laat je je rok of broek met hitte en stoom  in z’n oorspronkelijke vorm ‘terugkrimpen’. Niet meteen aan het strijken slaan, maar net boven het materiaal wat stoom geven en dan voorzichtig de warmte erop, of het ijzer net erboven. Eventueel nog even een doek ertussen. Ik heb speciaal hiervoor altijd een niet pluizende witte lap katoen naast mijn strijkplank liggen.

 

3 Een investering waar je gelukkig van wordt

Gebeurt me zo vaak, heb ik weer iets gekocht dat alleen maar naar de stomerij kan. Snik. Weer vergeten naar het labeltje te kijken in de winkel. En trouwens…al had ik het labeltje gezien. 

 
Dit stuk moest ik toch echt hebben. Het was gewoon weer speciaal voor mij gemaakt, dat zag ik meteen. Maar altijd naar die stomerij? Echt geen zin in. Dus wat doe ik? Ik speel gewoon zelf thuis stomerijtje. Nog heel erg leuk ook. Eerst lekker je kleding buiten in de frisse lucht hangen (als je tijd hebt). Liefst met wat van die zachte nevel erop die je nu toch vaak buiten hebt hangen. Dan binnen laten drogen en nog even van binnenuit wat stoom erdoorheen blazen. Voorzichtig na-strijken en ik kan weer naar de volgende meeting. Thanks to my new friend:  de stoomgenerator van Tefal.