Het is bewezen

 

 

 

Het gaat eigenlijk wel goed met ons, hier, in Nederland. 

 

Natuurlijk is het winter en is het om drie uur ’s middags donker, en dat is wat saai. Maar het mag de pret niet drukken. Want we zijn een welvarend volkje, blijkt.

 

Volgens het CBS zijn we allemaal vrij gelukkig in ons kikkerlandje. Er werd gekeken naar welvaart (inkomen, vermogen en ander materieel bezit) en welzijn (tevredenheid, gezondheid). Toch is de kwaliteit van leven niet helemaal eerlijk verdeeld. Want: kinderen zijn ontzettend leuk, maar ook duur. En ze kosten de vader en moeder veel energie. Niet erg gek dus, dat juist de stellen in Nederland zónder kids het gelukkigst zijn. En dan hebben we ’t voornamelijk over twintigers die wel al helemaal gesetteld zijn met elkaar, maar die nog een kinderloos leventje hebben. 

Uit onderzoek blijkt dat de stellen die wel samenwonen maar nog geen kinderen hebben, bovendien het welvarendst zijn. Slechts een kwart van al deze koppels heeft een lager inkomen dan gemiddeld. Het tikt natuurlijk lekker aan: twee salarissen en alleen jezelf om te onderhouden. Bovendien zorgt een partner hebben voor je dagelijkse portie emotionele steun: vandaar dat je niet alleen rijker bent als twintiger zonder kids, maar ook blijer. 

 

Juist de alleenstaanden – dus degenen zonder partner, hebben het het zwaarst. Zij voelen zich wat minder jofel en hebben ook wat minder te besteden per maand. Zeker alleenstaande ouders met jonge kinderen: zij scoren het laagst als het gaat om de combinatie van je goed voelen én geld te besteden hebben. Ook 65-plussers zijn wat minder blij: of ze nou een partner hebben of niet. Vier op de tien 75-plussers scoren zelfs slecht wat betreft welvaart en welzijn. Wellicht speelt eenzaamheid en wat minder centjes op de bank hierbij een rol.

 

Ook iemands opleiding lijkt uit te maken, als we kijken naar wat mensen gelukkig maakt. Mensen die een studie hebben gedaan aan een hogeschool of  universiteit, voelen zich vaak gezonder en zijn vaker tevreden met hun leven. Dat komt mede doordat mensen met een lagere opleiding minder zekerheid hebben in hun carrière en daarmee vaak ook in hun inkomen. 

 

Nou ja. Geluk is natuurlijk altijd iets wat je zelf in de hand hebt. Geld misschien niet, maar geld is maar geld. En je kunt nóg een bankrekening hebben met zes nullen: als je niet gezond bent en geen fijne mensen om je heen hebt, maakt het allemaal geen donder uit. 

 

Door redactie Franska.nl

Bron: CBS