Dit schijnt goed voor je te zijn

 

 

Na m’n vakantie vertelde ik aan m’n zus dat ik in Toscane elke ochtend om acht uur al in het koude zwembad te vinden was, om m’n dagelijkse baantjes te trekken. Weer of geen weer. Elke dag 2 extra erbij, zodat ik op de laatste dag van de vakantie een kilometer zwom. Andere mensen zag ik later op de dag weleens heel voorzichtig met een hand in het water gaan, om te voelen wat de temperatuur was. Bibberend stonden ze ernaar te kijken, om meteen te besluiten dat erin gaan dus echt geen optie was.

 

Voor mij geen enkel probleem

 

Ik vind, dat als je eenmaal dóór bent, je het niet meer voelt. Went zo snel. En volgens mij is het ook goed voor je hart en je huid en je energie om even wat koud water om je heen te hebben. Net als bij de sauna. Dan doe je dat toch ook gewoon? Van de hitte in de kou. Heerlijk. Die Finnen laten zich in de winter zelfs in een gat in het ijs zakken. Dus…

 

Maar dan dit

 

M’n zus vertelde dat zij elke ochtend aan het einde van de douche nog even een koude douche neemt. Schijnt supergoed voor je te zijn en je verbrandt er ook nog  eens 150 calorieën mee. Dat sprak me wel aan. Tof! Twee vliegen in een klap. Ging ik ook proberen. Maar man, man, man… dat is ijzingwekkend schrikken zeg.

 

 

Ik belde haar dus na een paar dagen bibberend op, om te vragen hoe lang dat moest, die koude douche. ‘Ik doe altijd een minuut’, was het antwoord. Een minuut! Dat is zes-tig seconden. Dat is veel te lang! Bibberdebobber.

 

Maar goed, als het moet, dan moet het

 

Maar ik geef niet op. Spreek mezelf stevig toe ’s morgens vroeg en doe het dus gewoon. Want.. hallo hé! 

Hoezo wél in dat koude zwembad in Italië en wél in Finland na de sauna in een koud meer? En je daar dan zo lekker bij voelen. Dan moet het toch kunnen? In Italië loop ik zelfs door de regen richting zwembad, omdat ik denk: Wat maakt het uit? Ik word toch nat. Klaar uit dus. Hop. Gewoon doen. Went vanzelf. En het is goed voor je.

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter