In Milaan bij vrienden proefde ik het voor het eerst. Ik dacht nog: wat staat hij nou raar te doen, daar in de keuken. Gooit z’n spaghetti zo op de salade. Hoogst merkwaardig. Volgende keer toch maar eerst even ergens anders eten. Maar lekkerrrr!!!
Hij deed iets met rucola en tomaten en nog wat. Ik weet het niet meer precies. Heel veel jaren later proefde ik iets vergelijkbaars in de keuken van Marlies op de Libelle Zomerweek. Nog lekkerder. Uiteraard. Als er één weet wat lekker is, is zij het wel! Kijk zelf maar.
Ik had het een tijdje geleden over tomatensaus. Lees het hier. Eigenlijk is dit er ook eentje. De verse tomatenspaghetti van Marlies werd mijn favoriete zomerrecept. Al eet ik hem ook rustig in de winter. Die heerlijke smaak van de allerlekkerste tomaten, basilicum en verrukkelijke olie. Ik zit al in Italië als ik het proef. Wat zeg ik? Als ik het alleen al rúík, zit ik er al!
Dit heb je nodig:
- Heel veel mini-tomaatjes. Tommies of honingtomaatjes
- Een halve bos verse basilicum of een potje basilicum
- Veel extra vergine olijfolie
- Zout
- Eventueel vers geraspte Parmezaanse kaas
- Een halve dag
Zo maak je het:
Een halve dag van tevoren snijd je de mini-tomaatjes aan heel kleine stukjes. Ik doe ze in zessen of in achten. Daarbij doe je de basilicumblaadjes die je heel klein scheurt. Die meng je in een grote ruime kom met lekker veel lekkere olijfolie en wat zout. Dat mengsel laat je een halve dag staan. En klaar is je saus!
De spaghetti kook je echt al dente. Ik doe gewoon twee minuten minder dan op de verpakking staat. Iets langer kan altijd nog. Korter lukt je niet ;-) Loeiheet schep je de afgegoten pasta door de saus en je serveert hem METEEN! Dan is-ie nog warm en smelt de kaas die je er misschien overheen schept nog een beetje. Serieus waar. Je weet niet wat je proeft.