Tomatensaus maak je gewoon zo

 

De enige echte Italiaanse tomatensaus bestaat natuurlijk gewoon niet. Want elke Italiaan doet het op z’n eigen manier. En elke Italiaan weet dat zijn eigen manier de enige echte is. Zo werkt dat. Hoezo onzeker en twijfelen? Dat is zó on-Italiaans.

 

Ooit leerde m’n moeder tomatensaus maken van een Italiaan. En dat terwijl ze nog geen woord Italiaans sprak. Je kunt hier lezen welke Italiaan dat was. Als ik jarig was vroeg ik (als het geen rode kool was) altijd of ik dat mocht eten. Jarenlang heb ik het zelf ook zo gemaakt. En lekker!!

 

Wij maakten het met tomaten, die je heel lang liet inkoken met wat knoflook erbij en vooral met lekker veel bladselderij. Dat kan nooit de bedoeling zijn geweest denk ik, maar ja, wisten wij veel. En we vonden het héérlijk. Een beetje Italiaan gebruikt wel peterselie, maar selderij in de pastasaus? Maar goed, wie weet. Ik ken niet alle Italianen persoonlijk.

 

In Toscane leerde ik pici aglione eten én maken. Als ik nou echt bijna geen zin heb om te koken en toch lekker wil eten maak ik deze saus altijd. Jammer van die pici, die twintig minuten moeten koken, dan moet je maar verse maken, die is zó klaar… De saus kan trouwens ook heel goed bij spaghetti, al zal dat officieel niet zo horen.

 

Je hebt nodig

  • Een blik gepelde tomaten
  • Een flinke teen knoflook aan plakjes
  • 3 à 4 peperoncini  (gedroogde mini-rode pepertjes, ik neem altijd een zakje mee uit Italië)
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • Wat geduld
  • En geraspte Parmezaanse kaas (voor straks eroverheen)

 

Zo maak je het

Op tijd beginnen. Dat sowieso. Olijfolie in de dikke pan warm laten worden, niet heet! Knoflook erin , zachtjes laten pruttelen, niet bruin laten worden. Tomaten een beetje kapot maken en erbij doen met de pepertjes en dan op heel laag vuur een uur laten pruttelen. Voordat je het gebruikt de pepertjes eruit vissen. Is even een klusje, maar anders schrik je je een hoedje als je er eentje in je mond krijgt.

 

De pasta kook je lekker al dente. Neem je gedroogde pici, begin dan op tijd. Als de pasta al dente is schep je hem door de saus en klaar. Oh ja. Nog even de kaas op tafel.

 

Buon appetito!

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter