Hoe leuk is dat?

 

 

Even dit checken hoor… Hoe leuk is dat? Hoe mooi is dat? Hoe fijn is dat? Heb ik nou m’n hele leven niet goed opgelet en niet goed geluisterd, of is dit een nieuw soort uitdrukking? Ik hoor het intussen al een jaar of tien, maar het blijft me verbazen. Was die uitdrukking er altijd al? Weet jij dat?

 

Iedereen zegt het. Nou ja, bijna iedereen. En het stomme is dat ik elke keer de neiging heb om uitgebreid antwoord te geven. Want het is een vraag, al is het een beetje een rare. En dan niet zomaar een antwoord, maar meteen een uitleg over hoe mooi iets ook echt is. Want daar vragen ze dan toch om? Nadat ik hem een paar keer gehoord had, was me natuurlijk wel duidelijk dat dat niet de bedoeling is. Maar ik blijf het horen en het blijft me verbazen.

 

En het doet me keer op keer denken aan iets wat je tegen een kind zou zeggen, als-ie iets leuks of lekkers gekregen heeft. Iets in de trant van: ‘Kijk eens aan! En wat zeg je dan?’ En dan hoor je met een piepklein kinderstemmetje te reageren: ‘Dankuwel’.

 

Is dit jou ook opgevallen?

 

Heb jij het ook? Of ligt het volledig aan mij? Is het helemaal geen nieuw soort uitdrukking en heb ik gewoon m’n hele leven niet goed opgelet?

 

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter