Ik heet namelijk Jantje

 

Chocola! Dat wil ik een keer een week lang zien op Franska.nl. Het is najaar en ook nog eens wintertijd en dan is er veel meer behoefte aan chocolade ineens. Dat is bewezen. Wetenschappelijk ook. Volgens mij. Want chocolade staat voor warm. Voor gezellig. Voor knus. En als je chocolade eet maak je ook nog eens een gelukshormoon aan, hebben ze me weleens verteld. Dus heb ik een chocoladetekening gemaakt voor bovenaan Franska.nl. Heb ik lekker de hele week choco in het zicht hier achter m’n laptopje. Eens kijken of dat ook werkt als gelukshormoon. En trouwens…

 

Kom maar op met die plakken en repen en letters

 

Ik heb er gewoon behoefte aan. Jij toch ook zeker? Van de chococake en chocotaart ben ik niet zo. Maar gewoon melkchocolade. Liefst een lekkere voorraad. Heel merkwaardig, maar dat spul is ineens echt niet meer veilig in mijn buurt. En dat zo ongeveer alle chocolademakers die Tony Chocolonely-truc hebben overgenomen om er zeezout en karamel in te stoppen werkt ook niet echt mee om er vanaf te kunnen blijven.

 

Best gek, want er gingen jaren voorbij dat ik er helemaal niet zo naar taalde. Zou het iets met hormonen zijn. Kou? Leeftijd? Of dat ik een beetje kinds aan het worden ben? Want als kind was ik een echte chocolade-freak. Toen ik nog maar net een jaar of twee was, had ik het al ontdekt. Ik kon het nog niet eens uitspreken. Maar wist het toch over het voetlicht te krijgen.

 

M’n eigen naam kon ik trouwens ook niet uitspreken

 

Dat had de buurvrouw ontdekt, die me door de heg in de zandbak hoorde praten met mezelf. Jantje dit, Jantje dat, Jantje zus, Jantje zo. Ik zat blijkbaar hele verhalen op te hangen en ineens begreep ze dat ik het over mezelf had. Meteen m’n ouders geïnformeerd, die toen ineens in de gaten hadden wat ik met ‘Jantje cocola ebbe’ bedoelde. Ben ik, tot ik ver in de dertig was, mee gepest. Moest er ineens aan denken toen ik zo zat te pushen laatst dat ik een chocoweek wilde op Franska.nl.

 

 

PS: Ook maar even een choco-achtige playlist klaargezet op Radio Franska. Geniet ervan!

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter