Discussie in de redactiekeuken

 

‘Jij gooit volgens mij echt overal olijfolie in, Franska’. Klopt. Heb ik zelf ook ontdekt. Elke keer als ik een van m’n favoriete recepten opschrijf voor franska.nl zie ik mezelf Extra Vergine Olijfolie in het benodigdhedenlijstje tikken. Best eentonig misschien, maar lekkerrr… En in elke combinatie toch weer verrassend anders.

 

Zat ik laatst op de redactie in gesprek met Thomas, valt hem ineens op dat m’n brillenpootjes helemaal uitgebeten zijn. Oeps. ‘s Ochtends thuis nog even lekker m’n bril gewassen met warm water en afwas-Dreft. Ik weet heus wel dat je dat niet moet doen, dat daar zijn speciale spulletjes voor zijn. Maar ja, waar heb ik die gelaten?

 

Snel even naar de redactiekeuken om m’n brillenpootjes op te lappen. Hop. Stukje wc-papier, drupje (extra vergine) olijfolie erop. En de pootjes insmeren. Weg uitgebeten Dreft-effect. Collega die het me ziet doen vraagt zich af of ik gek geworden ben. Natuurlijk doe ik geen olie op m’n brillenglazen…, hèhè… Maar de pootjes glimmen wel weer als nieuw.

 

Nu ik het toch met hem over olijfolie heb, herinner ik me ineens dat wij vroeger als kind door m’n moeder met olijfolie ingesmeerd werden tegen de zonnebrand. ‘Nou jaa! Dan lig je dus meteen te bakken, dat is heel stom’, kreeg ik te horen. Nou ja zeg, zulke kletskoek heb ik nog nooit eerder gehoord. Olie helpt toch tegen de zon? Heb ik in elk geval m’n hele leven lang in geloofd.

 

Maar nu twijfel ik toch ineens. Zou het echt onzin zijn? Heb ik daarvoor die olielucht aan m’n lijfje altijd ‘doorstaan’? Helemaal voor niks? Zal toch niet waar zijn?

 

 

 

Door Franska

Fotografie: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter