Drie­stappen­plan:

klerenkast opruimen

 

 

Laatst vertelde iemand me dat ze het huis van haar schoonmoeder moest opruimen, omdat die naar een verzorgingshuis ging. ‘Wat die allemaal bewaarde! Een hoeveelheid kleren, potten en pannen, theedoeken en handdoeken, niet normaal! En doosjes, plastic zakjes, je wilt het niet weten. Volgens mij was dat allemaal voor de zekerheid. Stel dat het (weer) oorlog zou worden, dan kon zij jaaaaren vooruit.’

 

Oeps. Herkenbaar. Zou dat het zijn? Dat dat er bij mij ook ingebakken zit? Ik heb vroeger thuis natuurlijk veel over de oorlog gehoord. En dan de film ‘Gone with the wind’ er nog eens overheen, waarbij Scarlet op een gegeven moment een jurk moet maken van de gordijnen… Vandaar dat ik misschien ook niet zo ‘van de weggooierige’ ben?

 

Al weet ik natuurlijk wel precies hoe het moet. En ik weet ook dat je er dan ook echt rigoureus tegenaan moet gaan, anders heeft het geen zin. Voor wie het niet weet schrijf ik het even op.  Eigenlijk natuurlijk vooral voor mezelf.

 

Komt-ie

 

Je trekt er even een dag of halve dag voor uit. Hup. Streep in de agenda en aan de slag. Haalt steeds een hele plank of rek van je kast leeg. En dan begint het grote sorteren:

 

1: Je pakt alles een voor een op en bedenkt wanneer je dit in het komende jaar aan gaat trekken. Geen smoesjes bedenken, je moet het echt serieus aan willen. Dat leg je apart. Want dat mag straks terug in de kast.

 

Dan zou je zeggen, dat je eruit bent en dat de rest weg kan. Nou… niet helemaal

 

2: Er zijn kledingstukken waar je iets mee hebt. Iets met sentiment. Een hele mooie herinnering of gekocht van je eerste salaris of zo. Die leg je op stapel(tje) twee. Die gaan straks heel ergens anders naartoe. Niet terug in je dagelijkse klerenkast, maar op een andere opruim-plek. Zodat je er af en toe nog eens naar kunt kijken. Zolder bijvoorbeeld? Of ‘rommel’kamer?

 

3: Wat overblijft gaat weg. Precies dezelfde dag. Dat je niet morgen alsnog de hele handel weer teruglegt vanwege spijt en twijfel. Weg is weg. Zo doe je dat dus. Nu nog even een datum.

Hellup! Dat is natuurlijk de belangrijkste stap…

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.