Franse sterrenchef Ducasse verklaart de oorlog aan dry january

 

 

Dat Fransen dol zijn op wijn en het ook graag tijdens hun lunch drinken, is geen verrassing.

 

 

Om met deze traditie te breken tijdens Dry January, dat gaat er bij de beroemde Franse sterrenchef Alain Ducasse echt niet in. Sterker: hij verklaart de oorlog aan de alcoholvrije maand!

 

Geen wijn tijdens de lunch?!

Het is niet de eerste keer dat er Franse onvrede heerst omtrent een alcoholvrije wijn-lunch. Zo brak jaren geleden de pleuris uit toen de chef van de roemruchte Franse oproerpolitie het drinken van wijn tijdens de lunch verbood. De agenten waren gewend een kwart liter wijn bij de lunch te krijgen, de alcoholische versnapering was zelfs schriftelijk vastgelegd in 1989! En nu is het chef Ducasse die de barricades opgaat.

 

Meer voor minder

Alain Ducasse, bekend van zijn met drie Michelinsterren bekroonde restaurant Alain Ducasse at The Dorchester in London en Alain Ducasse au Plaza Athenée in Parijs, is er nogal nuchter over: “Ik ben geobsedeerd door het verkopen van wijn”, aldus de chef tegen het Franse persbureau AFP. Hij voegde daar aan toe geschokt te zijn om zijn klanten in New York ijsthee te zien drinken bij hun lunch in plaats van wijn. Een van zijn strijdmiddelen in de oorlog tegen Dry January: zijn dure Bordeaux- en Bourgognewijnen tegen lagere prijzen verkopen om zo zijn klanten aan te moedigen om een fles wijn te drinken in plaats van enkel een glas. Of nog erger: een glas ijsthee.

 

Steun van Macron

Frankrijk heeft het op twee na hoogste alcoholgebruik per hoofd van de bevolking, maar president Macron weigerde om campagne te voeren voor Dry January wegens de druk die uitgeoefend wordt door de zeer krachtige wijnlobby.

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav