ff t zz

Monique: Mijn opa heb ik nooit kunnen betrappen op het drinken van koffie. Hij dronk thee. En hoe!

 

 

 

 

Hij ging er echt voor zitten. Dus geen thee met een boek of bij de tv. Ook niet in gezelschap ‘voor de gezelligheid’. En zéker niet met een koekje erbij. Theedrinken was voor hem een ritueel. Hij zette de thee zelf, dat vertrouwde hij echt niemand anders toe. Zijn eigen thee (met jasmijn), zijn eigen potje, zijn eigen kopje (porselein, doorschijnend en flinterdun, breekbaar). De thee zette hij alleen voor zichzelf. Als ik op bezoek was, mocht ik proeven. Dan had hij voor mij ook zo’n dun kopje. Ik hield toen nog niet zo van jasmijnthee. Het bleef bij een slokje. Intussen hadden we het over het leven; hij hield van filosoferen. Korte gesprekjes, overpeinzingen, over een boek dat hij net had gelezen… zelfs over voetbal; ‘de voetballerij’, zoals hij het noemde. Mijn thee werd koud, mijn herinneringen aan hem zijn warm.

Dit Chinese Yixing theepotje van klei heb ik van hem geërfd. Op het dekseltje rust een karbouw, een waterbuffel, een veel gezien trekdier dat ik ken uit Indonesië. Daar heeft hij zijn halve leven gewoond en gewerkt. Ik heb het theepotje al dertig jaar in huis en gebruik het nooit, bang dat het kapot valt. Slaat nergens op natuurlijk; gebruiksvoorwerpen zijn er om te gebruiken. Dat ga ik dus doen. Nu nog een jasmijnthee kiezen.

 

Ik ben bang dat het kapot valt. Slaat nergens op natuurlijk

 

Yixing theepotjes zijn er in allerlei aardse kleuren. Gemaakt van klei uit Chinese provincie Jiangsu, zo’n 200 kilometer ten oosten van Shanghai. Bij Teasenz is een mooie kleine collectie te koop.

Lazy Tiger, €41,36 

Bamboo Design, €55,17

Pompoen, €57,01 

 

 

P.S. ff t zz betekent: effe thee zetten!

 

 

Monique, oorspronkelijk stilist (later hoofdredacteur van o.a. vtwonen), noemt zichzelf een ‘visual addict’. Ze heeft een hekel aan hypes en houdt van design èn van brocante. Ze vindt reizen net zo leuk als thuis zijn. Haar motto: investeer in herinneringen, kijk vooruit, geniet van vandaag.

 

Vrijstaand beeld: teasenz.nl