Feit of fabel: zit er minder alcohol in bier op een festival?

 

Je zal het de afgelopen dagen vast niet door hebben gehad, maar het is zomer.

 

 

 

En bij de zomer hoort natuurlijk een hele reeks aan festivals. Normaliter sta je dan heerlijk met een drankje in de hand te dansen in de bloedhitte, maar ik heb nu al twee festivals achter elkaar in mijn poncho gestaan. Ach, verder heb ik het erg gezellig gehad ondanks de lichte keelontsteking die ik eraan over heb gehouden.

 

Goed, back to business. Iets waar ik mij tijdens zo’n festival over verbaas, is de hoeveelheid bier die achterover wordt getikt. Normaal gesproken voel ik ‘m na drie glaasjes wel zitten, maar tijdens een festival voel ik pas iets gebeuren na drie keer die hoeveelheid. Het gerucht gaat natuurlijk al wel langer dat het bier op festivals wordt aangelengd met water. Maar is dat nou wel of niet waar?

 

Voor de organisatoren van een festival zou het alleen maar gunstig zijn om het alcoholgehalte in bier naar beneden te halen. Naast het feit dat je bezoekers voor een stuk minder gedoe zorgen, blijven ze langer nuchter. Omdat de meesten wel íets van de alcohol willen voelen, worden er een hoop meer traytjes bier besteld. Voor zo’n festival is dit dus lekker cashen. Bovendien zijn de kosten voor een brouwer lager, omdat er door het water minder bier wordt verbruikt.

 

Toch is festivalbier niets meer dan gewoon een mythe. Op festivals wordt hetzelfde bier geschonken als in jouw favoriete stamkroeg. Het verschil zit ‘m in dat je een plastic beker krijgt en dat het verser is, dus een lichtere smaak heeft. Op festivals wordt namelijk gebruik gemaakt van tanks die duizenden liters bier bevatten en rechtstreeks van de brouwerij komen.

 

Daarbovenop is het niet eens legaal om bier te verkopen dat gemixt is met water. Het mag wel, maar van het alcoholpercentage mag wettelijk gezien maar 0,5% worden afgeweken. Bier moet dus minimaal 4,5% bevatten willen ze het onder de term ‘bier’ verkopen.

 

Wat dan weer wel is toegestaan, is het schenken van een light-variant van normaal bier. ‘Light-bier’ wordt gebrouwen met een lager alcoholpercentage (vaak zo’n 3 procent) en bevat minder calorieën. Vaak wordt dit type bier verplicht door gemeentes. Ze geven dan enkel een vergunning voor, bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd, als er light bier wordt geschonken. Een klein nadeel van dit drankje is dat je daadwerkelijk proeft dat er minder alcohol in zit.

 

Dus, als antwoord op de vraag: zit er minder alcohol in festivalbier? Nee. Het bestaat wel, maar het wordt vrijwel niet geschonken op festivals, tenzij ze het heel duidelijk zouden vermelden. Ik hoor je al denken: als er op festivals normaal bier wordt gedronken, hoezo word ik dan minder snel dronken? Nou, heel simpel. In een club drink je in korte tijd veel alcohol en op een festival is dit meer verspreid. Vergeet ook niet dat je kilometers aan stappen zet en vaak in de buitenlucht staat. De alcohol komt dan gewoon minder hard aan.

 

Bron: npo.nl mellowed.nl

Door: Redactie Amayzine.com