Facebook wordt socialer

 

Lekker social zijn: veel Facebooken verbetert je leven

 

Scrollen door je tijdlijn op Facebook is maar wat verslavend. Dat is niet erg. Want het is goed voor je, zo blijkt.

 

Want van Facebook worden we allemaal wat socialer én blijer. Oprichter Mark Zuckerberg kan het als geen ander weten. “Onderzoek toont aan dat het gebruik van social media om met mensen in contact te komen om wie we geven, een positieve uitwerking heeft op ons welzijn”, zegt de miljardair op zijn eigen medium. “We voelen ons meer verbonden en minder eenzaam, en dat heeft op de lange termijn effect op geluk en gezondheid.” Klinkt goed. Een beetje loeren op de telefoon en tóch goed met je mentale welzijn bezig zijn. Dat lukt iedereen wel. Eerder bleek ook al dat Facebook goed is voor je zelfvertrouwen. Dit omdat Facebook het toelaat alleen het beste van jezelf te laten zien. En daar krijg je dan ook vaak alleen maar positieve reacties op. Win-win. Niets geen plek voor negativiteit of gemopper.

 

Hoewel… Er is toch een keerzijde: “Het blijkt dat het passief lezen van artikelen of bekijken van video’s niet zo goed voor je is.” En dus wil Facebook compleet gaan veranderen, dit jaar. Als je nu op het medium kijkt zie je vooral nieuwsberichten van mediabedrijven en andere online merken. Updates van je eigen vrienden zijn naar de achtergrond verschoven. Dat moet anders.

 

Grote baas Mark wil nu dat we voortaan meer foto’s en video’s van onze naasten zien dan dat we continue nieuwsberichten voorgeschoteld krijgen. De nadruk komt te liggen op ‘betekenisvolle sociale interacties’. En geen Facebook-stroom aan publieke meldingen, meer, dus. “We hebben Facebook ooit bedacht om je dichter bij je vrienden en familie te brengen”, legt hij uit. Tijd om dat weer actief op te pakken.

 

Nou, wij zijn benieuwd. Wie weet zien we nu elke dag kattenfoto’s van de buurvrouw, of babyfoto’s van onze kleinkinderen. Wel zo knus. We zouden háást vergeten af en toe ‘in het echt’ langs te gaan.

 

 

 

Door Redactie Franska.nl