Niets romantischer dan overal bloemen- en kruidengeur, klimmers, rozen en vlinders. En ik weet precies hoe je dat doet.

 

Bodembedekkers, heggen en heggetjes, kamertjes in de tuin en overal groen. Alles groen om me heen. Geen aarde in beeld en geen muren in het zicht. Dat was zo ongeveer het overkoepelende tuinplan toen we in ons huis kwamen wonen. Daarbij veel bloemen, geuren, vlinders en vogeltjes, egels en wat je nog maar meer kunt bedenken aan gezelligheid. O ja, kruiden, en alles wat ik bij m’n moeder in de tuin leuk vond. Madeliefjes in het gras en pinksterbloemen en overal sneeuwklokjes. En niet alleen op de grond, ook in de lucht bloemen en geur. En klimrozen door de bomen. En zitjes op alle tijden van de dag in de zon. En schaduw, als het te warm was. Verder ging het wel.

 

Eigenwijze tuinamateur die ik ben

Valt wel mee met die wensen toch? Mijn moeder kwam met van alles aanzetten, vooral bodembedekkers en ik vroeg vaak om stekkies van klimop, want dat groeit zo lekker snel en blijft ook in de winter groen. Binnen de kortste keren had ik de hele handel groen. En al mijn wensen waren vervuld. Allerlei beestjes, egeltjes, vogeltjes, kikkers, zelfs roofvogels en uilen wisten ons te vinden. Alle snoei-advies sloeg ik natuurlijk in de wind. Waarom zou ik niet lekker die klimop in de bomen laten slingeren. Of de blauwe regen en wijnranken over het dak. Zag er ontzettend weelderig uit, met hier en daar een lange sliert in het rond hangend. En er kunnen ook zo leuk vogels nestelen in een dikke laag klimop. Enfin. Jaaaaren later werden de bomen ineens wel vervaarlijk zwaar. Viel vooral op als het een beetje pittig begon te waaien. Ik zag de handel al op ons dak, of erger nog, dat van de buren vallen. Met als gevolg dat ik tot inkeer gekomen ben, de klimop uit de bomen is, de bomen ook grondig aangepakt zijn en ik nu weer vanaf nul kan beginnen. We zullen zien of ik er iets van geleerd heb.

 

 

 Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.

 

witte-balk-met-bol-franska