Even poedelen met een washandje is wel genoeg?

zorg

 

En, ben je vanmorgen weer even onder de douche geweest met dit plakkerige weer? Fijn hè, de dag fris beginnen. Dat is alleen niet voor je weggelegd als je afhankelijk bent van de thuiszorg.

 

 

 

Laat ik beginnen met het geven van een heel dikke pluim aan de thuiszorgmedewerkers. Dit stukje gaat niet over jullie inzet, liefde voor het vak of het feit dat jullie ook wel eens een vrije dag willen of op vakantie gaan, maar over wat ik, als mantelzorger van een moeder die inmiddels ook afhankelijk is van de thuiszorg, vandaag met verbazing in het Algemeen Dagblad las.

 

Alle bewoners van de 23 verpleeghuizen van Thebe, de thuiszorgcliënten en hun familieleden kregen namelijk een brief met de dringende vraag om deze zomer bij te springen bij het douchen. Het personeelstekort is inmiddels zo nijpend dat cliënten niet meer gedoucht kunnen worden en genoegen moeten nemen met een opfrisbeurt met een washandje.

 

Hoewel mijn vader ook een broze gezondheid heeft, kan hij met het nodige kunst- en vliegwerk mijn moeder badderen en aankleden. Maar dat lukt hem niet iedere dag omdat deze zorg voor hem simpelweg te zwaar is. Je kunt je dus voorstellen dat wij dolgelukkig zijn dat er ook in deze turbulente tijden van vakantie en personeelstekorten drie dagen per week een lieve thuiszorgmedewerker komt en mijn moeder niet wordt opgelapt met een koud washandje.

 

Lekker met dit plakkerige weer, maar niet heus! En wat nou als je vader of moeder af en toe een ongelukje heeft en het toilet niet op tijd weet te bereiken? Je moet er toch niet aan denken dat je op je oude dag zo aan je lot wordt overgelaten?

 

De brief van Thebe was bedoeld om mensen wakker te schudden, nou, dat is ze dan behoorlijk goed gelukt. Met paniek bij sommigen tot gevolg. Er zijn namelijk zoveel mensen afhankelijk van de thuiszorg. Mensen die geen partner (meer) hebben, die geen kinderen hebben die in de buurt wonen en zo dagelijks bij kunnen springen of omdat ze zoveel complexe zorg nodig hebben dat de mantelzorger dat echt niet in haar eentje over kan nemen.

 

Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport in het kabinet-Rutte IV is van mening dat ouderen langer thuis moeten blijven wonen en zelfredzamer moeten zijn. Ik denk dat iedereen die oud wordt zo lang mogelijk thuis in haar eigen omgeving wil blijven wonen en juist helemaal niet naar een verzorgingshuis wil, maar dat kan alleen met de nodige thuiszorg.

 

Bron: AD.nl

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit