Even over Zondag met Lubach

 

What the actual f….? Vergeef me mijn taalgebruik, maar ik weet gewoon even niet hoe ik mijn verbazing anders moet uiten.

 

Ik zag Lange Frans bij Zondag met Lubach en ik was compleet flabbergasted door wat de rapper uitkraamde. De man van ‘Het land van’ gaat op graancirkelvakantie, beticht de regering van pedofilie en ziet de coronacrisis als één grote hoax om de mensheid onder controle te krijgen.

 

In nog geen vijf minuten krijg je het actuele repertoire van Frans Christiaan Frederiks op YouTube voorgeschoteld. Wat niets meer te maken heeft met meegaan naar Diemen-Zuid, maar wel met gesprekken waarbij Tisjeboy Jay aanschuift en podcastmaker Sven Hulleman om hun zorgen rondom de bloeddrinkende elite (?) te delen. Ik buitelde van ontbrekende explosies bij 9/11 in het drinken van babybloed door de regering verder naar de bewering dat er geen echt eten in de supermarkt ligt maar alleen maar gemanipuleerde rommel.

 

Volgens organisaties als Viruswaarheid/waanzin (wat was het ook alweer?) zijn mensen die zich niet verzetten tegen de maatregelen sheeple (de klassieke samentrekking tussen schapen en people). Maar na Zondag met Lubach is het maar de vraag wie de sheeple precies zijn. Lange Frans noemt het van konijnenhol in konijnenhol in konijnenhol belanden, Lubach noemt dit simpelweg het algoritme van YouTube en social media die je voorschotelen waar je al op hebt geklikt. Geef mij een dag op Facebook en mijn tijdlijn vult zich met kattenfilmpjes, rondhuppelende puppy’s en geinige geiten. Hoogdravender wordt het helaas niet.

 

Op een bepaald punt komt het, ik geloof gewoon niet dat ik dit hier moet schrijven, doodschieten van Rutte ter sprake in een gesprek met Lange Frans. Iets wat ze natuurlijk niet gaan doen, want je wil toch nog lekker slapen? Ik weet niet wat ik hoor. Was het hiervoor misschien nog lachwekkend, inmiddels is het om doodbang van te worden. De bewuste video met Janet Ossebaard is namelijk meer dan een half miljoen keer bekeken. Ik heb de hoop door weldenkende mensen die net zo in shock zijn als ik, maar ik ben er bang voor.

 

Misschien kan Frans zijn YouTube-cirkeltje doorbreken en The Social Dilemma op Netflix eens kijken, wie weet ziet hij dan in hoe zijn theorieën gevoed worden. Door een algoritme, een beest van een machine dat je voorschotelt wat je voorgeschoteld wilt krijgen. Niet door de regering, maar door een techreus die uit is op het verkopen van advertenties. Alhoewel, daar is ook vast weer een hoax bij te bedenken. De overheid made us do it.

 

Ik sluit me aan bij de oproep van Lubach om de fabeltjesfuik te fiksen, zodat we allemaal een beetje van alles te zien krijgen. Dan krijg je in ieder geval geluid én tegengeluid te horen, in plaats van meer van hetzelfde. Kijk zelf maar even…

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans