Zo maak je je hamburger gezonder in 8 stappen

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: 8 tips voor een gezonde(re) hamburger.

 

Tuurlijk, als je écht gezond wil doen ga je geen hamburger zitten wegstouwen. Dan kies je voor een crunchy cashew salade of een Thais pompoensoepje, ook lekker. En we zullen je nooit aanpraten dat je iets moet laten (bijvoorbeeld die hamburger wegstouwen). Maar als je op zoek bent naar hacks waarmee je die juicy beast nét een twist kan geven die jou je iets gezonder bezig doet voelen, hebben we die natuurlijk!

 

Want als je deze jongens met enige regelmaat verorbert, kan het zijn dat je wel toe bent aan een beetje variatie. En als je de boel daarmee ook nog een tikkie gezonder maakt is dat alleen maar mooi meegenomen! Dus met deze tips pimp je je hamburger the healthier way:

 

1. Minder zoete condiments

Ketchup lijkt onmisbaar op een hamburger maar de meeste merken zitten ook ramvol suiker. Met mosterd zit je al op een lager suikergehalte, en als je even zoekt vind je bij de meeste supermarkten ook ongezoete mayonaise. Die ik persoonlijk ook romiger en lekkerder vind.

 

2. Mager vlees

Als je het vetgehalte van je burger een beetje omlaag probeert te krijgen, zou je kunnen kiezen voor magerder vlees dan rundvlees. Kipgehakt bevat doorgaans minder vet en bij speciaalzaken als De Lindenhoff kan je mooi kalkoengehakt kopen of bestellen. Ontzettend lekker om een Aziatisch of Mexicaans geïnspireerde burger mee te maken.

 

3. Ruil de frieten voor een salade

Dat klinkt misschien als een dooddoener, maar dat hoeft echt niet zo te zijn! Een grote frisse salade, bijvoorbeeld een Griekse met goeie feta, lekkere tomaat, uiringen en zwarte olijven doet je die frietjes misschien niet helemaal vergeten maar kan je wel zien als een hele lekkere vervanging.

 

4. Avocado

Niet alleen voor de avocado-liefhebbers die “I’m the good kind of fat too” naar hun groene vriend fluisteren, maar voor iedereen die wel een paar dikke plakken van deze smeuïge vitaminebom kan waarderen. Romig, met als bijkomend voordeel dat ie nog eens vullend is. Kom maar door!

 

5. Broodje van sla

Als je liever aan verschillende knoppen draait om afwegingen te maken en wél frietjes wil maar zo’n broodje je eigenlijk weinig doet, kan je er voor kiezen de hamburger zonder broodje te bestellen maar met sla als ‘verpakking’. Verdient misschien geen schoonheidsprijs, maar dan weet je in ieder geval zeker dat je je niet de woede van onze Adeline op de hals haalt, wat je wellicht wel doet met:

 

6. Een half broodje

Wanneer je je hamburger zo gaat zitten verbouwen dat je van de bovenkant van het broodje (want geef toe, die is lekkerder) de onderkant maakt, en vervolgens alle laagjes gaat zitten overhevelen tot je een ‘open’ burger hebt. En dan dus maar de helft van het brood eet. Gedoe.

 

7. Een vezelrijk broodje

Nadat je Adeline op de kast hebt gekregen kan je het volgende keer ook proberen met oud-collega Emma, al heeft zij vooral een hekel aan harde hamburgerbroodjes. Of een zacht volkoren bolletje er bij haar doorheen zou komen betwijfelen we maar als je liever toch wat vezels binnenkrijgt bij je bun, kan je deze switch dus maken.

 

8. Stapel op groente

In zo’n burger kan je altijd prima wat extra groente stapelen. Gegrilde paprika, alfalfa, gebakken courgette of aubergineplakken; toch net een stapje dichterbij die aanbevolen dagelijkse hoeveelheid! Wat we ook al noemden in het rijtje ondergewaardeerde toppings voor je hamburger: kimchi! Retegezond en echt een gouden toevoeging aan een burger: win-win!

Door: Redactie FavorFlav