Even over

Louis van Gaal

 

Opeens is hij het gesprek van de dag. En dat zit zo…

 

Mocht je het gemist hebben, dan raden we je aan om het even terug te kijken. Het televisieprogramma Zomergasten met in de hoofdrol voetbalcoach Louis van Gaal werd gisteren door bijna 800.000 mensen bekeken.

 

Ook al houd je niet van voetbal, dan nóg is dit een gesprek dat je bijblijft. De 66-jarige Van Gaal liet weten dat hij zo goed als stopt als coach. Hij vertelde over zijn eigen voetbalcarrière, zijn leven als coach van Ajax en van het Nederlands elftal. Maar waar iedereen het over heeft, is het feit dat hij nog altijd bijzonder onderkoeld en grappig is. En graag de leiding neemt in het gesprek. Interviewer Janine Abbring werd dan ook lichtelijk overschaduwd door Van Gaal. ‘Zeg maar gewoon ja’, zegt Abbring na een vraag die ze heeft gesteld. ‘Nee’, antwoordt Van Gaal. Een beetje de strekking van het gesprek. 

Sommigen grappen dan ook: ‘Wij zijn benieuwd wie er volgende week te gast is bij Louis van Gaal.’ Janine ligt onder vuur op sociale media. Helemaal lachen was het na de heerlijke uitspraak van de coach: ‘Jammer dat ik niet meer mag vertellen…’ En ook: ‘Ik kan niet versnellen, want ik moet alles vertellen.’ En dat na een interview van drie uur. Janine onderbrak hem hier en daar op cruciale momenten en dat was af en toe nodig qua tijd. Toch maakt dat het interview wat stroef. Natuurlijk is het geen makkelijke man om tegenover je te hebben; hij heeft in elk geval een duidelijke mening. 

 

Het mooiste deel van het gesprek? Het deel waarin Louis vertelt hoe Fernanda, zijn eerste vrouw en de moeder van zijn kinderen, overleed aan alvleesklierkanker. Hij werd emotioneel. Sinds 2008 is hij gelukkig samen met Truus. Hij wil met haar oud worden en genieten van de vrije tijd die hij nu heeft. Louis heeft veel verdriet gehad in zijn leven. Hij heeft, zo zegt hij zelf, erg veel mensen verloren die hij liefhad. Onlangs verloor hij nog zeer plotseling zijn geliefde schoonzoon Rein, die pas 43 jaar oud was. Hij vertelt met tranen in zijn ogen over de moeilijke periodes in zijn leven. En dan is Louis eventjes geen harde, directe voetbalcoach die het allemaal beter weet dan welke speler dan ook. Nee. Het is een oprechte, lieve man, die veel bagage met zich meedraagt. Die een succesvol leven heeft, maar ook veel pijn kent.

 

Wat iedereen ook te zeggen heeft over het interview: we houden nu toch echt stiekem wel wat meer van Louis. En we gunnen hem het beste. 

 

Door: Redactie Franska.nl