Even over die ene vraag bij de persconferentie

 

Het was alsof ik terug gekatapulteerd werd naar de middelbare school

 

Dat je al drie lessen niet gekletst had bij wiskunde, terwijl je achterin het lokaal zat, maar nog steeds na moest blijven. Het verbaasde me dat de journalist in kwestie niet een begeleidend stampvoeten ten gehore bracht. Ik heb het natuurlijk over die ene allereerste vraag bij de persconferentie.

 

Ik citeer ‘m even letterlijk, ik zeg er letterlijk bij want anders geloof je het misschien niet, ook al was je vast één van de 8 miljoen die keek: ‘Meneer Rutte, al weken zegt u dat Nederland zich voorbeeldig gedraagt en wat krijgen mensen ervoor terug? Nog eens drie weken verlenging, hoe rijmt u dat met elkaar?’ Het is wat mij betreft een mirakel dat de hele zaal niet in lachen uitbarstte, inclusief Mark Rutte, Irma Sluis en Jaap van Dissel. Of dat Rutte zijn Oger-maatbroek stevig had vastgegrepen, vanwege de kans op afzakken. Gast, er waart een dodelijk virus rond in ons land, mensen overlijden, het is zo besmettelijk als rokjes zijn op rokjesdag en we hebben géén vaccin. We hebben het hier niet over na moeten blijven in groep acht, nondedju.

 

Misschien hadden we op een kappertje hier of een anderhalve-meter-terrasje daar gehoopt, al riepen coronaminister De Jonge en Rutte zelf al een week dat we die hoop moesten temperen. Het lijkt mij dus sterk dat je daarop rekende. Je hebt vast voor aanvang het uitgelekte advies van het Outbreak Management Team gelezen, dus je had al een beetje aan je water kunnen voelen dat het frisjes was. Maar niets over kinderen die gelukkig weer mondjesmaat naar school mogen, niets over ouders die wat meer ruimte krijgen, niets over tieners die op gepaste afstand weer een beetje mogen sporten. De aller-allereerste vraag ging over waarom je zelf niet buiten mag spelen. Want eerlijk, het klonk alsof de man in kwestie al wel een buurtbarbecue op de agenda had staan voor vanavond, maar dat het vlees nu in de vriezer moest.

 

Op Twitter merkte iemand op dat het voor sommige mensen maar goed is dat de scholen weer opengaan, can I get an amen? En dan wil ik graag nog even een applaus voor het engelengeduld van meester-president, uuuh minister-president Rutte.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans