Even over die ene reclame van Chicken Tonight

 

Toen we nog met z’n allen ‘gewoon’ op kantoor werkte, keek ik nauwelijks tv. Netflix en Videoland voldeden prima, want daar staan genoeg series en films op die ik nog állemaal kan (en wil) zien. Maar daar heb ik wel een beetje m’n aandacht bij nodig – bij de meeste dan.

 

Dus nu ik thuis werk, heb ik vaak de tv op de achtergrond aan. Ik kan namelijk niet werken in complete stilte en wil dan achtergrondgeluid. Nou, achtergrondgeluid heb ik gekregen. EN HOE.

 

Want ik wil het dus éven hebben over die ene Chicken Tonight-reclame. En ja, als je hem hebt gezien weet je gelijk waar ik het over heb. Want die vergeet je niet zomaar. En als je hem niet hebt gezien, heb je waarschijnlijk de eerste reactie die wij allemaal ook hadden: huh? Is Chicken Tonight niet dood? Vreet iemand nog serieus saus met kip uit een potje? Die overigens niet in de koeling staat dus heel frappant dat kip niet koud gehouden hoeft worden en dat het zo lang goed is? IS HET WEL KIP? Nou goed, die vragen dus. Ik was er volledig van overtuigd dat Chicken Tonight op het kerkhof lag en dat niet echt veel mensen erom rouwden. Ik zat fout.

 

Even over die reclame

Ja. Terry Stinger. Natuurlijk een ont-zet-tend slimme wordplay op de nineties serie Jerry Springer. Ze erkennen in ieder geval dat ze al jaren niet meer relevant zijn, en dat misschien nog wel waren in de jaren ’90. In die zin hebben ze zelfkennis. Maar deze reclame is toch zo niet-te-doen over the top? En ik kan die man dus alleen zien als Barteljaap (Rundfunk liefhebbers zullen me begrijpen) dus dat leidde mij persoonlijk al best wel af. Ja, de reclame is nostalgisch maar ik kan me er gewoon niet in vinden. Ik ben meer de vrouw van Bartelj- eh sorry, Jeroen. ‘BUT IT’S CALLED CHICKEN TONIGHT’ schreeuwt ze uit onbegrip, vol woede dat haar vent niet ineens geen kip meer wil in het gerecht waarvan de ster kip is. Meid, ik snap je. Echt volledig. Je wordt helemaal verkeerd neergezet in deze reclame, want JIJ hebt gelijk.

 

 

En als ze het dan proeft; ‘dit is f**** lekker holy sh***’ is natuurlijk helemaal Springer-waardig want daar werd zoveel mogelijk in gevloekt en dus weggebliept. Maar het gaat mij er niet om dat het wel of niet lekker is, het is gewoon géén Chicken Tonight. Laat je niet gek maken door Jeroen en gekke buurvrouw Anja.

 

Chicken Tonight is dus terug

Of nou ja, voor de helft terug, laten we dat wel even duidelijk stellen. Het gedeelte ‘tonight’ is terug want je kan het vanavond eten, maar het gedeelte ‘chicken’ is nergens meer terug te vinden. Nou moet ik zeggen dat ik sowieso al moeite had met concepten als de Vegetarische Slager. Geeft gewoon kortsluiting in m’n hersenen; bij een slager koop je per definitie niet iets vegetarisch. Behalve de sauzen bij het vlees. Maar oké; ik heb het even kunnen verwerken en ben inmiddels ook wel blij met hoe goed de vegetarische varianten zijn. Maar als je hele product, je hele concept, het staat zelfs in de náám, kip is… Dan ga je toch niet onder dezelfde naam iets vegetarisch op de markt brengen? Na, weet ik veel – 15 jaar? -, stilte?

 

En dan kan je er nog een beetje op inhaken, maar dat gebeurt ook niet. Het heet gewoon nog steeds Chicken Tonight. Zo’n gemiste kans. Zéker als je het wel voor elkaar krijgt om met zo’n slechte woordgrap als Terry Stinger te komen… Laten ze het daarna afweten. Pfff. Hoezo niet It’s No Chicken Tonight? Chickened out Tonight? Chickenless Tonight? Doe er iets mee. Dit is zó verwarrend. Bewijs: ik probeer op de site van Albert Heijn erachter te komen welke Chicken Tonight dan dus eigenlijk No Chicken Tonight is en ik kom er simpelweg niet uit. Bij elk product staat namelijk: “is niet vegetarisch.” Dat is ook het enige. Ik geloof dat ze zelf niet eens een idee hebben wat er nou in zit. Maar ik weet het nu bijna zeker: dat is echt geen kip.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer