Even het nieuws doornemen

 

Wat een raar land zijn wij toch.

 

 

 

Als een Syrische peuter dood op het strand ligt, zijn wij zo beschaamd over zijn zinloze dood dat wij grif en gul geld doneren, zeker als er een roedel BN’ers in het callcenter zit.
Maar als dat jongetje niet dood blijkt te zijn en met zijn vader en moeder hier in Nederland aankomt, dan staan wij met racistische kreten klaar om hen te verwensen en willen wij dat zij zo snel mogelijk ophoepelen.

 

En nee, natuurlijk kunnen wij niet alle vluchtelingen hier opvangen, maar: je weet dat de huidige crisis niet wordt veroorzaakt door een grote stroom migranten, maar door het feit dat het vorige kabinet – tegen alle adviezen in – de meeste opvanglocaties gesloten heeft. En daarbij: als je bezorgd bent over het grote aantal vluchtelingen, dan kun je dat toch beschaafd laten weten?

 

Dinsdagavond laat zette ik de tv aan en zag dat Op1 om mysterieuze redenen had besloten live uit te zenden vanuit een dierentuin. Op de achtergrond zag je een hek, daarvoor de tafel met presentatoren en gasten, de pinda’s stonden klaar.

 

Toen ik wat nauwkeuriger naar dat hek keek, zag ik dat er geen dieren maar mensen achter stonden en dat er een Dixie stond, zo’n mobiel toilet. Geen Artis dus, maar Ter Apel, waar de migranten mochten kijken naar de mensen aan tafel die wel glaasjes drank en schoteltjes pinda’s voor zich hadden.

 

Ik heb twee prangende vragen over die uitzending: A) Wie in hemelsnaam heeft bedacht dat dit een goed idee zou zijn? B) Werkt die persoon daar nog steeds?

 

Dat wij een merkwaardig land zijn, bleek deze week ook uit het feit dat een groep aan Forum gelieerde mensen in Almere een eigen school heeft opgericht. Dat mag in ons land, oorspronkelijk vanwege de godsdienstvrijheid, waardoor dit soort uitwassen mogelijk zijn.

 

Nee, er zijn weinig aanmeldingen, en ja, het schoolgeld is dus erg hoog.

 

Daartegenover staat dat dit kleine groepje kinderen alleen positieve dingen worden geleerd, dus dat Nederland bestaat uit welvarende blanke mensen die nooit corona hebben gehad, omdat die ziekte verzonnen is door een satanistische beweging onder leiding van Mark Rutte en Jaap van Dissel, dat het gemene Oekraïne zomaar het prachtige Rusland heeft aangevallen en dat gelukkig de grote held Poetin nu heel Oekraïne aan het platbombarderen is.

 

Die Poetin heeft het zo druk daarmee, dat hij niet in staat is de begrafenis van Gorbatsjov, een van zijn belangrijkste voorgangers, bij te wonen, Zonder Gorbatsjov hadden we nog steeds twee Duitslanden gehad, stond er nu nog een muur dwars door Berlijn en zuchtte Oost-Europa onder een communistische dictatuur.

 

Er zijn dus wel degelijk politieke leiders die de loop van de geschiedenis persoonlijk hebben beïnvloed. Maar wij hebben Mark Rutte, en die hebben we al heel lang. De kinderen die deze maand zijn begonnen op de middelbare school, weten niet beter dan dat Mark Rutte een soort onderkoning is die je als kiezer niet weg kunt sturen. Gelukkig heeft Rutte geen kinderen die hem opvolgen.

 

Rutte stond deze week samen met Sigrid Kaag (blijkbaar zijn hun wegen toch niet gescheiden) de pers te woord, ’s morgens om half zes.

 

Trots verklaarden zij dat het kabinet eruit was en dat er een begroting kon worden gepresenteerd op Prinsjesdag. Zij moesten wel toegeven dat compensatie voor de inflatie en de hoge energierekening pas in 2023 kwam. Dat was heel naar voor die miljoenen Nederlanders die nu – en niet pas in 2023 – in grote problemen zitten, maar maatregelen nu nemen bleek onmogelijk.

 

Een dag later daalden de benzineprijzen in Frankrijk flink, doordat de regering daar de grote oliebedrijven onder druk heeft gezet.

 

Waar een wil is, is een weg.

 

 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.