Even het nieuws doornemen

 

En toen was dinsdag Nederland plotseling wereldnieuws.

 

Wat was er aan de hand? De zwaarst getroffen Europese landen, zoals Italië en Spanje, vroegen de Europese Unie om financiële steun. Lijkt heel gewoon, daar is die Unie voor, zeker in zulke bijzondere tijden als nu, er is ook een noodfonds. Maar Nederland zei Nee.

 

Tot nu toe krijgt Mark Rutte terecht lof voor zijn aanpak van de crisis, maar het is vriend en vijand een raadsel wat de heren Hoekstra en Rutte bezielde toen zij zich zo onbegrijpelijk hard opstelden.

 

Het is alsof een goede bekende aan het verdrinken is, jij staat aan de kant en zegt: ‘Ik kom eraan, maar je moet eerst uitleggen hoe het komt dat je geen zwemdiploma hebt.’

 

Deze houding kan Nederland overigens flink raken als de crisis achter de rug is en de getroffen landen zich wel twee keer bedenken voor zij weer Nederlandse producten afnemen.

 

Uiteindelijk bleek de soep weer minder heet gegeten te worden dan opgediend; Hoekstra ‘had zich wat onhandig uitgedrukt’.

 

Het meest opmerkelijke nieuws kwam uit Brazilië, waar net als in Amerika de president de hele coronacrisis bagatelliseerde en vond dat de economie belangrijker is dan mensenlevens.

 

In de sloppenwijken van Rio de Janeiro hebben de drugskartels toen maar de bewoners gedwongen afstand te houden op straat en hebben zij zelfs een avondklok ingesteld. Logisch, want als er te veel doden vallen onder de bevolking, aan wie moeten zij dan hun drugs slijten?

 

Overigens dragen sommige verpleegkundigen in dit zwaar getroffen land luiers omdat zij geen tijd hebben om naar de wc te gaan.

 

Aan het eind van deze week was het dodenaantal zowel in Amerika als Brazilië zo gestegen dat beide presidenten strenge maatregels aankondigden. Zonder enig excuus dat zij het virus wekenlang niet serieus namen.

 

Toch weer even Trump. Zijn aanhangers blijven maar wapens kopen omdat zij denken dat je COVID-19 kan doodschieten.

 

Trump kondigde begin deze week aan dat hij de regio rond New York, de brandhaard van Corona, geheel van de buitenwereld wilde afsluiten. Hem werd meteen verteld dat dit een gebied van 30 miljoen inwoners is en onmogelijk geïsoleerd kan worden.

 

Dus twitterde Trump even later dat natuurlijk de regio rond New York niet kan worden afgesloten, dat het onbegrijpelijk is dat iemand dat voorstelt. Alsof iemand anders dat had gesuggereerd.

 

Zoals iemand meldde: ‘Like with every human being Trump’s brain has two sides. On his left side nothing is right, on his right side nothing is left.’

 

Woensdag was 1 april: helaas bleek corona nog steeds geen 1 aprilgrap. Voor het eerst dit jaar heb ik ook weinig grappen gezien, begrijpelijk; veel is toch ongepast dit moment.

 

Ook het feit dat premier Orbán van Hongarije de democratie afgeschaft heeft, zogenaamd vanwege corona, en als eerste maatregel zichzelf en zijn vrienden liet profiteren van een aandelendeal, was helaas geen 1 aprilgrap.

 

En natuurlijk de doventolk bij de persconferenties. Ongekend populair. Er zijn al klachten van kijkers dat zij afgeleid worden door de ministers en haar liever alleen zien, eventueel met ondertiteling.

 

Nogal wat kijkers denken dat zij ook een politicus is; uit peilingen blijkt dat zij op minstens 30 zetels kan rekenen bij de volgende verkiezingen.

 

Tot slot: De Wereld Draait niet meer Door, en nu misschien ook de HEMA niet meer. Kunnen wij als Nederland dat er nog wel bij hebben?

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.