Even het nieuws doornemen

 

Ach gut, het jongste raadslid van FvD, in Heerhugowaard, heeft al afscheid genomen van de raad. 

 

 

 

Deze student had niet gerekend op zo veel werk. Tja, voor een raadslid wordt bijna een halve werkweek in beslag genomen door de raad. Ons jongste lid dacht waarschijnlijk: FvD staat voor Fluitje van Drie centen, had geen voorbereiding of informatie gehad en kwam tot de ontdekking dat raadswerk echt wat voorstelt.

 

Daarmee treedt hij uit de traditie van zijn partij, de meeste Kamerleden van FvD zijn nauwelijks aanwezig, houden zo nu en dan een (vaak uiterst onaangenaam) speechje en zijn dan weer vertrokken.

 

Dat vertrekken doen de Eerste Kamerleden van FvD wel heel definitief; van de oorspronkelijke twaalf Kamerleden is er slechts één over, nu Theo Hiddema de partij heeft verlaten. Hoewel, het is de derde of vierde keer dat deze Hiddema dat aankondigt, dus afwachten maar.

 

Even had ik de hoop dat voorman Thierry B. met de 17 uitgezette Russische spionnen mee zou gaan naar het rijk van ‘die prachtvent’, zoals Thierry Poetin noemt. Baudet wil namelijk dolgraag een oligarch worden.

 

Een belangwekkende vraag over die mensen rond Poetin is: heeft de term oligarch te maken met olie?

 

Nou, zeker weten! Die oligarchen zijn rijk geworden vooral doordat Poetin hun baantjes in de olie- en gasindustrie heeft gegeven. Als tegenprestatie mag je nooit kritiek leveren op de president. Michael Chodorkovski, schatrijk, hield zich niet aan die regel. Hij is niet langer rijk en heeft jarenlang in de gevangenis gezeten.

 

Maar, zul je vragen, oligarch schrijf je toch zonder ‘e’? Klopt, oligarch, komt uit het Grieks, betekent: weinigen aan de macht, zoals monarch betekent dat er één iemand aan de macht is. Dat verklaart waarom Willem-Alexander elke keer als hij monarch genoemd wordt, zo verdrietig moet glimlachen, omdat hij dan denkt aan lang vervlogen tijden waarin de koning alleenheerser was.

 

Een van die vertrouwelingen van Poetin is zijn Nederlandse schoonzoon, van wie de vraag is of hij eigenlijk wel bestaat.

 

Het onderzoeksplatform Follow The Money is erin gedoken en heeft zelfs kort met Jorrit Faassen (zo heet hij) telefonisch gesproken.

 

Deze Jorrit ontkent dat hij getrouwd is met Maria Poetin, de oudste dochter van de Russische dictator. Wat wel duidelijk is, is dat hij een Poetin-aanhanger is, door de telefoon noemde hij de oorlog in Oekraïne ‘een akkefietje’. Ik ben misschien wat streng, maar ik vind dat hij alleen al door deze opmerking gevangenisstraf verdient.

 

Jorrit Faassen heeft een stuk grond van 1350 m2 in Duivendrecht (gemeente Ouder-Amstel), over de bestemming gaat de gemeente en die wil verder geen zaken doen met hem vanwege zijn connecties met Poetin. Jorrit Faassen ontkent eigenlijk alles. Vandaar: geen idee wat er van waar is.

 

De oorlog in Oekraïne heeft voor Rutte één voordeel, hij mag zich weer regelmatig vertonen temidden van de wereldleiders (Rutte zelf zegt altijd: ‘temidden van de andere wereldleiders’). Of hij door de anderen serieus wordt genomen, is volledig onduidelijk, omdat niemand zijn Engels kan volgen.

 

Dinsdag was er dan eindelijk goed nieuws over de oorlog. Rusland beloofde zich terug te trekken uit de steden Kyiv en Charkov. Biden zei: ‘Seeing is believing.’ En weer had Biden gelijk. Diezelfde nacht nog werden beide steden heviger gebombardeerd dan ooit tevoren.
Biden ziet het trouwens toch wel scherp. Zo noemde hij Poetin een oorlogsmisdadiger en een ‘butcher’. Dat leverde hem kritiek op, omdat Poetin zich daaraan zou storen en zich harder zou opstellen. O ja, kan het nog erger in Oekraïne dan?

 

En leren we dan nooit van de geschiedenis? Er zijn heel wat dictators die wij in het begin met fluwelen handschoen hebben benaderd, waardoor zij vervolgens tot gruwelijke daden konden overgaan. Zachte heelmeesters, is toch bekend, maken stinkende wonden. Sommige van die wonden kunnen wij tot op de dag van vandaag helaas nog ruiken.

 

 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.