Van de vaccinatie had ik nauwelijks bijwerkingen. Van Hugo de Jonge des te meer. Weet je op wie Hugo de Jonge steeds meer gaat lijken?

 

 

Op de bard uit de strip over Asterix en Obelix. ‘De meningen over hem zijn verdeeld. Hij vindt zichzelf geniaal, de rest van de wereld vindt dat niet.’

 

Onder zijn leiding heeft bijna de helft van de bevolking geen vertrouwen meer in AstraZenica, terwijl de bijwerkingen alleen jonge vrouwen geldt en dan ongeveer 1 op de 100.000. Gevolg: in Engeland zijn de winkels en de terrassen open, in Nederland niet. Ja, dat had onze Hugo wel aangekondigd, maar toch maar snel weer ingeslikt, omdat de besmettingen in Nederland zo hoog zijn. Geen wonder als het je niet lukt de vaccinaties op peil te houden.

 

Ja maar hij geeft toch wel ruimte voor experimenten, met de Keukenhof en zo, dat doet hij toch wel goed?

 

Helaas. Om die zogenaamde fieldlabs (ik vind experimenten een prima Nederlands woord ervoor) door te kunnen laten gaan, heb je een grote hoeveelheid sneltesten nodig. Hoe doet De Jonge dat? Hij geeft een stichting 1 miljard om dat te regelen.

 

Maar met dat enorme bedrag heeft de minister natuurlijk wel allerlei afspraken met die stichting gemaakt, neem ik aan? Nee, ze mogen dat naar eigen inzicht besteden, erger nog, ze mogen daar hun eigen salaris vaststellen.

 

Maar zo’n groot bedrag moet toch Europees worden aanbesteed? Zeker, maar wetten gelden niet voor Hugo de Jonge.

 

En toezicht? Is er niet. Niet vanuit het ministerie, en een raad van toezicht heeft die stichting niet.

 

Even uitrekenen: 925.000.000 euro om ruim 230.000 mensen naar een evenement te kunnen laten gaan; dat is zo’n 4000 euro per persoon. Hoe noemt De Jonge dat: ‘Een fantastische investering.’

 

Ben ik te hard voor deze minister? Nee hoor, eigenlijk nog te vriendelijk. Elke dag blijft bij elke priklocatie wat vaccin over dat niet bewaard kan worden. Natuurlijk gooien de GGD’s dat niet weg, maar prikken ze daar kwetsbare mensen mee om levens te redden. Mag niet van de minister.

 

Omdat de Tweede Kamer daar woedend over werd, gaf hij uiteindelijk toe.

 

Kortom: hoog tijd voor een ‘functie elders’.

 

Gelukkig valt de zorgbonus, dat extra geld voor het zorgpersoneel, niet onder De Jonge, maar onder minister Van Ark.

 

Hoewel, Tamara van Ark vond die bonus te hoog en rekende uit hoeveel dat geld per volwassen Nederlander kost, ongeveer 200 euro. In de eerste plaats heb ik dat graag over voor al die hardwerkende mensen die door corona over moeten werken, geen loonsverhoging krijgen en vakanties niet op kunnen nemen.

 

En verder, ik kan mij niet herinneren dat het kabinet uitgerekend heeft hoeveel ik persoonlijk heb bijgedragen aan de steun voor KLM (veel meer), of aan dat miljard dat Hugo de Jonge weggegeven heeft. Heeft hij nooit aan mij gevraagd.

 

Dat goed beleid heel veel uitmaakt bij het vaccineren, kun je in Amerika zien. Het land liep eerst hopeloos achter, maar sinds Biden daar aan de macht is, heeft men de achterstand omgebogen tot een grote voorsprong. Inwoners kunnen daar gewoon naar een priklocatie gaan of naar de apotheek, met een id, en worden ter plekke gevaccineerd. Niks eerst uitnodiging, niks allerlei overlegorganen, niks Hugo de Jonge, prikken maar.

 

Het tegenovergestelde zie je in Brazilië. De president vindt, net als Thierry Baudet hier, corona ‘gewoon een griepje’. Gevolg: bijna de helft van alle dagelijkse sterfgevallen aan het virus vindt in dat land plaats en er ontstaan daar telkens nieuwe varianten, zodat de hele wereld last heeft van virusontkenner Bolsonaro.

 

Maar tot slot was het natuurlijk ook de week van de documentaire over de kinderen van Ruinerwold en de letterlijk onvoorstelbare ellende waarin zij zijn opgegroeid.

 

De wijze waarop de vier oudste kinderen in deze documentaire in beeld kwamen, zorgde ervoor dat alle aandacht gericht was op hun persoon en hun verhaal. Heel veel lof voor de maker van deze serie, Jessica Villerius.

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.