Er was niemand, werkelijk niemand in Nederland die Mark Rutte geloofde, toen hij zei dat hij de nieuwe partij van Joost Eerdmans, Ja21, serieus overwoog als regeringspartner.

 

 

Nou ja, misschien dat Joost Eerdmans hem even geloofde, maar die heeft ook weinig tijd om na te denken, omdat die bijna elke avond bij Jinek zit.

 

Wat was de reden voor Rutte om Ja21 serieus te nemen? Hij vond het interessant dat die partij zeven zetels in de Eerste Kamer heeft. Maar de PVV heeft zeventien zetels in de Tweede Kamer, mogen die aanschuiven? Nee hoor, die heeft Rutte uitgesloten. Welke partij heeft hij nog meer uitgesloten? Forum voor Democratie. Maar Ja21 is toch een afsplitsing van FvD? Jazeker, had Mark even geen actieve herinnering aan.

 

Waarom zegt Rutte dit dan? Heel eenvoudig, hij wil D66 laten zeggen: Ik wil niet met Ja21. Dan kan Rutte op zijn beurt zeggen: Ik wil niet met jouw linkse vriendjes, lekker puh!

 

Niveau kleuterklas. En dat midden in een ongekende crisis.

 

Het CDA had trouwens geen gelukkige week. Op dinsdag berichtte de NRC dat een Limburgse ex-CDA-bestuurder voor tonnen had gefraudeerd met subsidiegeld, gesteund door CDA-vriendjes. Alweer de vierde sjoemelzaak van het CDA in Limburg in korte tijd.

 

Erger is het drama rond Pieter Omtzigt – je weet ik heb Engelse literatuur gestudeerd. Wat zou Shakespeare hier een fascinerend toneelstuk van hebben kunnen maken.

 

De CDA-partijtop bezig met een geruchtencampagne om Pieter Omtzigt het leven onmogelijk te maken door allerlei heel persoonlijke zaken te lekken. Vervolgens de blunder van Ollongren waardoor heel Nederland nu weet dat voor Omtzigt maar een andere functie moet worden gezocht. Als je al geen burn-out had, zou je die nu zeker hebben.

 

Gisteravond zei Rutte: ‘Er wordt niets uitgelegd.’ Had even geen actieve herinnering aan het feit dat wij in een democratie leven en dat de Tweede Kamer de baas is.

 

Daarnaast was het natuurlijk de week van de zoveelste persconferentie.

 

Het ging over de avondklok en de vaccinatie. De avondklok was alleen maar zinvol, bezwoer Mark Rutte ons bij de invoering, als hij uiterlijk 9 uur ’s avonds ingaat, vandaar dat die nu om 10 uur ingaat.

 

Over vaccinatie een persoonlijk verhaal. Gisteren ging ik met mijn schoonmoeder (90) naar Schiphol voor haar tweede prik. Er was niemand, nou, er waren tientallen medewerkers, maar er waren geen mensen om geprikt te worden. We konden kiezen uit meer dan tien verschillende balies.

 

Een oproep aan mijn lezers: is er iemand onder jullie die iemand kent die iemand kent die Hugo de Jonge kent? Zou je dan aan die minister door willen geven dat er een vaccin is ontwikkeld tegen corona?

 

Om de pandemie te bestrijden is er in Urk een kerk weer gewoon open, er zaten zondag zo’n 400 mensen op elkaar gepakt. Wat zei de kerk: ‘We komen tegemoet aan de nood en het geestelijk welzijn.’ Ik heb op dit moment liever dat zij zich bezighouden met mijn nood en mijn lichamelijk welzijn en de kerk dichthouden.

 

En tot slot was het de week van ‘Gewoon.Bloot’. Ruim voor de eerste aflevering protesteerde Thierry Baudet, omdat bloot op tv aanzet tot pedofilie. Weer een wetenschappelijk onderzoek dat ik gemist heb. Trouwens, Baudet liet zich een jaar geleden fotograferen, volledig naakt op een vleugel, wel met decent een knie voor zijn lavendelzakje.

 

Ook Kees van der Staaij was woedend voor hij ook maar één lichaamsdeel had gezien. Doodstraf? Moet kunnen. Vrouw ondergeschikt aan de man? Domme vraag, natuurlijk, staat toch in het verkiezingsprogramma! Maar bloot op tv gaat werkelijk alle perken te buiten. Zijn partij is voor een bonus voor grote gezinnen, maar hoe je die kinderen maakt, dat moet strikt geheim blijven.

 

Twee acteurs/rappers draaiden de boel om: zij gekleed en een kind piemelnaakt. Zij hebben inmiddels door dat dat net niet de bedoeling is.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.