Minister De Jonge krijgt veel kritiek, maar toen hij het staatje zag waarop Nederland als voorlaatste land van Europa stond wat betreft percentage inentingen, greep hij meteen in.

 

 

Dat laat ik niet over mijn kant gaan, dacht hij, ik ga voor goud. Meteen beloofde hij de snelheid van vaccineren verder te vertragen zodat wij Bulgarije van de laatste plaats zouden verdrijven. Dat is nog eens krachtig ingrijpen!

 

Hij heeft standvastigheid getoond. Eerst: testen, testen, testen. Ja, overal maar niet in Nederland. Mondkapjes? Overal, maar niet in Nederland. Nu: vaccineren, vaccineren, vaccineren. Ook weer: overal, maar niet in Nederland.

 

Op die minister kun je bouwen. Je weet wat je aan hem hebt. Jammer genoeg. Dat liet hij van de week opnieuw zien, toen er een gigantisch lek bleek te zijn in de software van de GGD; alle persoonsgegevens liggen op straat. Wat zei Hugo de Jonge? ‘Niets aan de hand, alles onder controle.’

 

Nou, dan weet je wel dat er iets grondig mis is. Een aantal kranten factcheckte nog even de geruststellende opmerkingen van de minister over het lek. En? Ja goed geraden, het was klinklare onzin.

 

Ja, het vaccineren is perfect georganiseerd, een echtpaar van 88 en 90 mag niet tegelijk ingeënt, want zij vallen in twee leeftijdsgroepen. Dus vier keer reizen voor ieder twee prikken (reizen wordt afgeraden, vaccineren wordt aangeraden).

 

We hebben trouwens toch veel zeer standvastige politici, zeker ook bij D66. Je weet wel, de partij die op dinsdag principieel tegen elke vorm van een avondklok was en op woensdag principieel voor een avondklok was, als die maar om 21u00 inging en niet om 20u30, want daar waren zij principieel tegen.

 

Waar ikzelf vooral principieel tegen ben, is rellen, vernielen en brandstichten, en ook tegen academici die via onnavolgbare redeneringen proberen enig begrip voor de motieven van die vandalen op te brengen.

 

Ook de PVV en FvD kenden weer eens geen enkele twijfel: zij bleven mensen aanmoedigen om de avondklok niet te accepteren. En toen dat protesteren overging in geweld, weet je wie ze toen de schuld gaven? Tuurlijk, de immigranten. Gek hè, ik had nooit eerder gehoord dat Urk gebukt gaat onder een enorme toestroom van immigranten, die vervolgens uit vernielzucht een GGD-teststraat in brand steken. Er waren trouwens uitsluitend mannelijke relschoppers in Urk; ja dat heb je in SGP-gemeentes, vrouwen in de keuken, mannen doen het werk.

 

Nou vooruit, nog één keer Trump dan. Er is een boek verschenen over zijn golfprestaties. Ook op dit terrein bleek Trump al te liegen en te bedriegen, lang voor hij president werd. Hij had regelmatig een extra golfbal in zijn mouw verstopt om die op een gunstige plek te kunnen neerleggen als zijn bal weer eens in een vijver verdween. Hij nam ook graag de bal van de tegenstander om verder te slaan, als die gunstiger lag.

 

Bij zijn aantreden als president beloofde Trump dat hij niet zo vaak zou gaan golfen als Obama. Obama is een sportfan, en golfde dus weinig. Trump golfde gemiddeld eens per vijf dagen; dat deed hij – vond hij – in zijn functie als president. Dus alle onkosten zoals baanhuur, ook al was het zijn eigen baan, declareerde hij, zo verdiende hij in vier jaar 150 miljoen extra.

 

Hij vermeldt altijd dat hij 18 toernooien heeft gewonnen; je voelt hem al aankomen, dat waren er vast veel minder. Klopt, hij heeft nooit enig golftoernooi gewonnen. Er wordt gefluisterd dat hij zijn vrouw één keer heeft verslagen, namelijk die keer dat zij weg moest om de kerstversiering op te hangen.

 

Enige maanden geleden vertelde ik overigens dat Trump ongeveer 15 keer per dag bewust loog als president, in het openbaar, vooral via Twitter. Ik moet dat terugnemen; de Washington Post heeft het nauwkeurig uitgezocht, het waren gemiddeld 21 onwaarheden per dag, totaal 30.000 leugens. Wat zullen we hem missen.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.