‘Als een obese schildpad die op zijn rug ligt te kronkelen in de zon’, zo beschreef CNN Trump die zijn nederlaag ziet aankomen en wild met allerlei beschuldigingen om zich heen slaat…

 

Trump heeft overigens reden genoeg voor dat angstzweet voor de toekomst. Toen hij president werd in 2016 was hij trots op het feit dat hij al bij meer dan 4000 rechtszaken betrokken was geweest. Daar kwamen in de eerste weken van zijn presidentschap nog een stuk of 60 bij. Een president is niet immuun maar kan ook niet overal voor worden aangeklaagd, maar dat gaat dus nu veranderen.

 

Zijn Republikeinse vrienden hebben Trump altijd – tegen beter weten in – gesteund. Als Trump bijvoorbeeld belachelijk werd gemaakt vanwege zijn merkwaardige oranje uiterlijk, zeiden zij: ‘Maar het is wel mooi oranje.’ Vanaf het moment dat duidelijk werd dat Biden de volgende president ging worden, verlieten de (Republikeinse) ratten het zinkende schip en vonden plotseling, net als de rest van de mensheid, dat Trump een jengelend kind is dat niet tegen zijn verlies kan.

 

Maar dat was al vier jaar lang bekend van Trump, dat hij het niveau van een verwend kind heeft. Weet je nog dat hij Groenland wilde kopen? Hij was er overheen gevlogen, vond het mooi vanuit het vliegtuig en begon te zeuren. ‘Ja maar,’ zeiden zijn adviseurs, ‘Groenland is van Denemarken.’ ‘Vraag het maar aan de koning van Denemarken’, zei Trump toen. En dat hebben zij toen echt gedaan – aan de koningin dan. En toen Trump hoorde dat zij Groenland niet wilde verkopen, heeft hij boos zijn bezoek afgezegd.

 

Trumps dieptepunt afgelopen dagen was ongetwijfeld dat nagenoeg alle nieuwszenders zijn toespraak over fraude bij de verkiezingen stopzetten om uit te leggen dat ze deze gevaarlijke onzin verder weigerden uit te zetten.

 

Wat ik wel heel flauw vind, is dat op de dag na de verkiezingen maar liefst 125.000 Amerikanen positief getest werden op Covid-19. En dat terwijl de president net had gezegd dat de pandemie over was. Die mensen hadden zich ook een dag later kunnen laten testen.

 

Trumps wens te stoppen met tellen in staten waar hij eerst voor stond, maar dreigde te worden ingehaald, vindt op het ogenblik overal navolging. De trainer van PSV riep na 20 minuten: ‘Stop counting’ in de wedstrijd tegen het Griekse PAOK. Heel onsportief van die Grieken om gewoon door te spelen en met 4-1 te winnen.

 

Door al die enorme aandacht voor de Amerikaanse verkiezingen zijn we al bijna vergeten dat er dinsdag in ons eigen land weer eens een persconferentie was, en ja, met Irma Sluis.

 

Gelukkig zijn de aangekondigde maatregelen deze keer wel duidelijk en logisch.

 

Welke activiteit je ook onderneemt, dat mag met maximaal twee personen. En daarbij: niet op vakantie de komende twee maanden, behalve naar Curaçao. Maar, hoor ik je vragen, is dat niet onbetaalbaar met z’n tweeën in een vliegtuig naar de andere kant van de wereld? Nee, vliegen mag gewoon in een vol toestel.

 

Dus niet meer met z’n tweeën naar een sekswerker? Klopt, maar ook niet meer in je eentje. Je mag wel een tattoo of een permanent laten zetten, maar verder is alles dicht behalve instituten die noodzakelijk zijn voor de volksgezondheid.

 

Oké. Gelukkig zijn dus de bibliotheken open? Nee, en ook alle theaters en bioscopen moeten dicht. Je mag wel een boek kopen maar niet lenen.

 

Maar wat in hemelsnaam zijn dan instituten die onze volksgezondheid beschermen?

 

Nou, dat zijn natuurlijk de sportscholen.

 

Je maakt een grapje? Nee, zeker niet.

 

Er is deze keer dus wel goed over nagedacht? Nee, zeker niet.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.