Sinds ik voor Franska het nieuws bijhoud, heb ik een twitteraccount genomen. Dat helpt echt, je krijgt heel veel informatie die je anders ontgaan zou zijn.

 

Wisten jullie bijvoorbeeld dat die NOS-journalist Eelco Bosch van Rosenthal extreemlinks is en ook nog terminaal ziek? Nou, ik in ieder geval niet. Je ziet dat niet aan hem, hij lijkt zelfs erg gezond, ja een beetje zorgelijk, maar meer niet.

 

Dat Dolf Jansen ernstige ziektes onder leden heeft, dat zie je zo. Maar er zijn dus twitteraars die zijn dossier blijkbaar hebben ingezien en zijn volledige ziektebeeld kunnen opsommen. Da’s knap, toch?

 

De grootste twitteraar, zoals jullie weten, is hopelijk nog maar heel kort president. Zijn laatste grote beslissing was het aanstellen van een nieuw lid van het Hooggerechtshof, Amy Coney Barrett. Zij bezwoer tijdens de hearings in de Senaat dat zij volledig onafhankelijk haar werk zou doen, ondanks het feit dat Trump haar voorgedragen heeft. Ik denk dat zij te vertrouwen is, want haar eerste actie na haar benoeming was een campagnebijeenkomst op het Witte Huis voor Donald Trump bijwonen.

 

Donald Trump laat zich soms onverwacht, zo bleek deze week, van zijn gulle kant zien. Hij ontvangt hoge gasten het liefst niet in het Witte Huis maar in zijn villa, Mar-al-Lago in Florida, die hij bescheiden ‘het zuidelijke Witte Huis’ noemt. Betaalt hij dat allemaal zelf? Zeker niet, alles op zijn onkostenrekening. Wel rekent hij bescheiden prijzen: voor een glaasje water vraagt hij slechts $3, voor een overnachting in zijn villa berekent hij gewone hotelprijzen, dus $6,500 per nacht.

 

Maar daar verdienen de plaatselijke bevolking en leveranciers natuurlijk ook een belegde boterham aan, toch? Zeker niet. Trump laat alles uitsluitend via zijn eigen bedrijven lopen. In de afgelopen vier jaar heeft hij zo miljoenen aan de belastingbetaler onttrokken.

 

Deze week gaf het Witte Huis een lijst uit met de belangrijkste prestaties van president Trump om toch nog de verkiezingen te winnen. Een kleine greep daaruit (ook dit verzin ik niet):

 

  • Trump beloofde een handelsverdrag met Kosovo en Servië, als die twee eindelijk hun oorlog zouden stoppen. En dat lukte, schrijft hij. Ter herinnering: beide landen sloten vrede in 1999.
  • De ergste? Bovenaan staat als belangrijkste verdienste dat Trump erin is geslaagd een einde te maken aan de pandemie Covid-19.

 

Zoals Obelix als kind in de ketel met toverdrank is gevallen, heeft Trump als kleuter snoeihard een golfbal tegen zijn hoofd gehad.

 

Wat zijn onze politici dan lekker kneuterig. NRC-journalist Petra de Koning heeft een boek geschreven over Mark Rutte met vele leuke anekdotes. Zo is Rutte een enorm gewoontemens. Alle vakanties plant hij jaarlijks, telkens op hetzelfde moment, met dezelfde bestemming, dezelfde vrienden en zelfs dezelfde dagindeling. Met zijn moeder, onlangs overleden, en zijn zus ging hij bijvoorbeeld altijd een week naar een Landall Greenpark bij Putten in huisje 91. Toen een keer bleek dat dat huisje bezet was, maar er identieke huisjes genoeg vrij waren, keerde onze Mark, met moeder en zus, gewoon weer om. Hij is daar gek, hij gaat toch niet zomaar in een vreemd huisje zitten?

 

Onze favoriete parlementariër Henk Krol is ook zo’n gewoontedier, een week zonder ruzie is een week niet geleefd. Hij is druk bezig met een naam voor zijn nieuwe partij (is hij nog niet uit, waarschijnlijk omdat dat zonde van de tijd is, tegen de tijd dat hij een naam heeft, is hij alweer met ruzie vertrokken). Wel publiceerde hij een paar van zijn belangrijkste programmapunten. Zo onthulde hij dat de zorg bedoeld is voor mensen. Nou, dat zal een schok teweeg hebben gebracht op het Binnenhof, dat wist echt niemand.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.