Vorige week vertelde ik dat ik me zo kon vermaken om die De Jonge (van die schoenen). Nou, dat lachen is me wel vergaan omdat ik zelf ziek werd en getest wilde worden (ik behoor tot een risicogroep).
Ik belde en kreeg een bandje waarop een vrouwenstem mij vertelde dat het zo druk was dat testen voorlopig niet ging lukken. Ik zat echt met open mond naar de telefoon te kijken.
Via de huisarts ben ik uiteindelijk wel getest. Dat wil nog niet veel zeggen, want van de week vertelde een goede vriendin van mij dat zij vorige week helaas een coronatest had moeten afzeggen, maar wel een dag later gebeld werd met de uitslag. De uitslag was ook nog eens positief, die vriendin zelf was daar minder positief over.
Ziek thuis, dus ik dacht: ach, ik zet de Algemene Beschouwingen aan, die zullen namelijk wel vooral over corona gaan. En ja hoor, al na zo’n drie uur viel voor het eerst het woord corona. Daarvoor vertelde Wilders anderhalf uur lang dat wij in een corrupte bananenrepubliek wonen en een voorbeeld aan zijn vriend Orban, premier van Hongarije moesten nemen. Dat van die republiek vond ik niet aardig tegenover de koning en de koningin. Daarnaast exporteren wij ook geen bananen, hoewel wij daar met het huidige tempo van de opwarming van de aarde binnenkort toe over kunnen gaan.
Weet je wie wel heel lief was voor de koning? De vakbond FNV, die had namelijk 5% loonsverhoging gevraagd voor alle werknemers. En meteen kreeg het koninklijk paar die 5%! Kunnen ze sparen voor nog een zeewaardig jacht.
Ik heb als gebaar tegenover Geert Wilders het lijstje minst en meest corrupte landen er even bij gepakt. Nederland staat in de toptien van minst corrupte landen en Hongarije krijgt een diepe onvoldoende en staat nummer 66.
Gelukkig schoot Wilders’ vriend Thierry Baudet hem te hulp. Jammer dat Baudet het had over Romeinse legionairs bij Pompei (er was geen enkele Romeinse soldaat daar toen aanwezig) en zei dat Lodewijk XIV volgens diens dagboek de revolutie niet zag aankomen in 1789; dat moest zijn Lodewijk de 16e, die in zijn dagboek ‘Niets’ schreef op 14 juli. Een kniesoor die Baudet erop wijst dat de koning het over een mislukte jachtpartij had en niet over de revolutie.
Er was van de week ook nieuws waar ik moeilijk naar kon kijken. Had jij dat ook, dat je de neiging had even je blik af te wenden als die martelkamers in zeecontainers in beeld kwamen?
Gelukkig vertelden de verdachten dat zij die nooit hadden willen gebruiken; ze wilden daarmee concurrerende criminelen alleen maar afschrikken. Pak van mijn hart. Wij hadden (heel) vroeger ook zo’n jongen in de straat wonen. Die liep op zijn tiende al rond met een mes. Als je snoep had gekregen, moest je dat onder bedreiging afgeven. Onze wijkagent – die had je toen nog, tegenwoordig heb je alleen nog maar buurtregisseurs – pakte hem op. Zijn verweer: ‘Snoep is heel slecht voor een kindergebit, daar wees ik ze op.’ Hij had zich opgeofferd, de lieverd, en had daardoor zelf een gebit als een gebombardeerd oorlogsgebied.
Door die Algemene Beschouwingen en het sterk toegenomen aantal besmettingen in Nederland dreigen de Amerikaanse presidentsverkiezingen hier vergeten te raken. Maar ik blijf waarschuwen: Als Trump verliest, is hij niet zomaar weg. Deze week wees hij weer op manipulatie en suggereerde zelfs dat hij – tegen de grondwet in – mogelijk een derde termijn zou blijven zitten.
Trump doet denken aan de wielrenner Jacques Maton, over wie Herman Finkers vertelde: ‘Hij is gepasseerd in het klassement. Weliswaar heeft hij 34 minuten verloren, maar hij behoudt de gele trui. Er is met hem gepraat, men heeft geprobeerd hem ervan te overtuigen dat het niet eerlijk is, maar hij behoudt de gele trui.’