Even het nieuws doornemen

 

Natuurlijk is Johan Derksen geen racist, maar hij geeft er wel een heel knappe imitatie van.

 

Als je de lijst opmerkingen die hij in de loop der tijd gemaakt heeft over Marokkanen, transgenders en andere minderheidsgroepen op een rijtje zet, nou, petje af, ontzettend goed nagedaan.

 

Fidan Ekiz vindt blijkbaar de ophef overdreven; zondag in Op1 betichtte zij mensen als Arie Boomsma, die zich afvroegen waarom bedrijven via reclame het programma van Johan Derksen nog steeds steunen, zelfs van NSB-gedrag. Tja, ik ben wat ouder, heb geschiedenisles gehad. Volgens mij waren NSB’ers landverraders die o.a. meehielpen met de deportatie van joden. Voor zover ik weet, is Arie Boomsma van na de Tweede Wereldoorlog.

 

Er waren deze week meer knappe imitatoren. Zo doet Mona Keijzer heel erg goed een kandidaat-lijsttrekker na. Zij vindt dat zij lijsttrekker moet worden van het CDA omdat zij vrouw is, en niet omdat zij geschikt is. Dat is zij niet, afgaande op wat zij deze week vertelde.

 

Toen haar gevraagd werd wat zij van de hernieuwde strijd tegen racisme vindt, zei zij dat racisme een randstedelijk probleem is. Dat is merkwaardig en ook wel een beetje dom. Toen haar vervolgens werd gevraagd wat zij met deze mysterieuze opmerking bedoelde, zei zij dat zij vindt dat ieder dorp of iedere stad dat zelf moet oplossen. Dat is niet alleen merkwaardig maar meer dan een beetje dom. Discriminatie en racisme zijn landelijke problemen die door de landelijke politiek moeten worden aangepakt.

 

In het nieuws waren verder twee viroloogimitaties. Een slechte van een dansleraar, Willem Engel, die verklaarde dat hij tijdens de pas de deux nog nooit was gestruikeld over een coronaatje terwijl hij geen anderhalve meter afstand hield en dat dus die social distancing onzin was. En Maurice de Hond die statistieken had onderzocht en op basis daarvan de waarheid omtrent Covid-19 had ontdekt. Probleem met beide imitatoren is dat je er niet mee kunt praten: zij zijn allebei zo zeer gelovig (in hun eigen gelijk) dat elk weerwoord zinloos is.

 

En ja hoor, Donald Trump gaf ook deze week weer een heel goed imitatie van een president. Hij krijgt, zoals elke president, elke dag een veiligheidsbriefing. Helaas, zeggen zijn medewerkers, houdt Trump niet zo van lezen, waardoor hij weleens wat belangrijks mist.

 

Zo stond er op 27 februari in die dagelijkse briefing dat de Russische geheime dienst de Taliban geld had geboden om Amerikaanse soldaten te doden. De reactie was zoals altijd:

 

  • Is niet waar
  • Is misschien wel waar, maar hebben wij terecht niet serieus genomen.
  • Vervolgens geen reactie meer toen bleek dat het én waar was én er inderdaad Amerikaanse soldaten door een dergelijke aanval waren gedood.

 

En, zei een medewerker van Trump, de president houdt niet van beschuldigingen tegen Rusland, ook al zijn ze waar. Hij heeft tenslotte zijn verkiezing in 2016 te danken aan Russische inmenging. (Vlak voor de verkiezingen lekte “zomaar” uit dat Hillary Clinton heel veel e-mails op haar eigen server had staan. Er stond geen enkel onvertogen woord in al die duizenden e-mails, maar ja dat bleek pas na de verkiezingen.)

 

En Rusland is natuurlijk een heel democratisch land. Er werden echte verkiezingen gehouden over een grondwetswijziging. 

 

Een kniesoor (zoals ik) die daar weer wat op aan te merken heeft, namelijk dat tegenstanders geen publiciteit kregen, zelfs gevangen genomen werden. Dat de kern van de wijziging, namelijk dat Poetin – tegen alle huidige wetten in – tot 2036 aan mag blijven, geheel verborgen bleef in de publiciteit; en als klap op de vuurpijl dat een president nooit aangeklaagd mag worden, ook niet na zijn aftreden. Dat is noodzakelijk, want Poetin is een van de rijkste mensen ter wereld, geschat vermogen minimaal 70 miljard euro; hij verdient officieel 140.00 euro per jaar en heeft geen bijverdiensten. Hij heeft goed gespaard dus.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.