Even het nieuws doornemen
Gezien de toestand in de wereld gebeurt het niet vaak dat ik vrolijk wakker word. Toch was dat afgelopen woensdag wel het geval.
Onze kleindochter van bijna anderhalf was blijven slapen, ik hoorde haar tegen 7 uur tegen zichzelf en de wereld om haar heen vrolijk vertellen dat zij wakker was. Toen ik haar bij ons op bed zette, werd zij nog blijer dat zij samen met oma en opa weer een nieuwe dag mocht beginnen.
Toen ik een half uur later de radio aanzette, dreigde mijn opgewektheid als sneeuw voor de zon te verdwijnen, een uitdrukking die wij eindelijk weer eens met recht kunnen gebruiken.
Donald Trump bleek in de eerste voorverkiezing in Iowa 51% van de stemmen te hebben gehaald. Nee, niet van de hele bevolking. Alleen kiezers die als Republikein zijn geregistreerd mogen stemmen.
Nummer 2 Ron Desantis kreeg 21%, ook dat is geen goed nieuws. Die Desantis was tot voorkort een van de vurigste aanhangers van Trump, en als gouverneur van Florida heeft hij zich intensief bemoeid met het onderwijsprogramma op de scholen. Zo verbood hij lessen over transgenders en over het slavernijverleden.
Toen Disneyworld protesteerde tegen zijn beleid, nam hij wraak door het belastingvoordeel voor het park af te schaffen.
Kortom, ruim 70% van de Republikeinen heeft gestemd op een man die in onze ogen als president een ramp voor het land zou zijn.
En de schandalen rond Donald Trump? Ach, het is bekend dat Trump met elke nieuwe rechtszaak alleen maar populairder wordt.
Enige tijd geleden heeft hij in een speech per ongeluk bekend dat hij als president miljoenen uit China heeft ontvangen. Hij heeft duidelijk gemaakt dat als hij wordt herkozen, hij zijn tegenstanders het leven zuur zal maken en wraak zal nemen op iedereen die hem nu met rechtszaken dreigt.
Een leuk voorbeeld van de integriteit van Donald Trump is zijn standpunt over Qatar. In 2017 noemde hij dat land ‘geldschieter van terrorisme’. Later dat jaar kocht Qatar voor 6 miljoen een appartement in een van de Trump Towers, waarna Trump in 2018 Qatar een bondgenoot in de strijd tegen terrorisme noemde.
Het is algemeen bekend dat een goed geheugen de grootste vijand van veel politici is. In moeilijke debatten en voor de rechter helpt het enorm als je kunt zeggen dat je ergens geen (actieve) herinnering aan hebt.
Gisteravond bij De Slimste Mens werd Maarten van Rossem gevraagd hoe erg het zou zijn als Trump wordt gekozen later dit jaar.
Hij zei terecht dat weleens heel slecht zou kunnen zijn gezien de huidige toestand. Net nu wij met het agressieve Rusland in het oosten eenheid in het westen nodig hebben, kunnen wij een Amerikaanse president die eigenlijk Poetin een fijne vent vindt en de NAVO niet zo ziet zitten, niet gebruiken.
Ligt het aan mij of is het immens populaire programma De Slimste Mens bezig zichzelf op te heffen? Er zijn nog nauwelijks kandidaten die ik ken, er is niemand die echt positief opvalt, Philip Freriks gaat steeds gekker doen (gisteravond vergeleek hij getoupeerd haar met erecties, waarna hij ook nog eens Maradonna nadeed), de vragen roepen steeds vaker vragen in plaats van antwoorden op. Nee, niet het beste seizoen van dit programma. Toch?