Even het nieuws doornemen

 

Natuurlijk vragen veel mensen zich af hoe het mogelijk is dat wij in deze toestand terecht zijn gekomen. 

 

 

 

 

 

Uit de reacties op mijn stukje van vorige week zowel als de commentaren op sociale media merkte je dat mensen veel moeite hebben te erkennen dat de twee kernpunten van de verkiezingen zijn:

 

  1. De PVV is ruimschoots de grootste partij van Nederland geworden, een kwart van alle kiezers heeft erop gestemd.
  2. Een groot deel van het programma van de PVV is onuitvoerbaar.

 

Veel van de drie kwart die niet op Wilders heeft gestemd, is boos omdat diens partij zo groot is. Een aanzienlijk deel van de PVV-stemmers wordt boos als je zegt dat veel van het verkiezingsprogramma van die partij gewoon niet kan worden uitgevoerd.

 

Het programma is namelijk gedeeltelijk tegen de grondwet en tegen Nederlandse en Europese wetten, en er wordt heel veel beloofd (geen eigen risico meer in de zorg, de pensioenleeftijd naar 65, enz.) dat miljarden kost, terwijl nergens staat hoe dat gaat worden betaald.

 

In de schaaksport heet deze situatie een patstelling.

 

Natuurlijk vragen veel mensen zich af hoe het mogelijk is dat wij in deze toestand terecht zijn gekomen. Over twee oorzaken zijn de meeste commentaren het wel eens. De opkomst van Wilders is deels te danken aan het feit dat Yesilgöz al snel zei dat de VVD eventueel wel wilde regeren met Wilders, dus een stem op de PVV zou deze keer niet zinloos hoeven te zijn, en daarnaast heeft de manier waarop Rutte de laatste jaren de problemen niet aanpakte, terecht voor veel onvrede gezorgd.

 

Gisteren nog werd duidelijk dat Groningers nog langer moeten wachten op schadevergoeding wegens computerproblemen, ook de meeste toeslagenouders wachten met smart op hun geld. In 2017 zei VVD-minister Blok trots dat de woningnood was opgelost. Er komen jaarlijks ruim 200.000 migranten naar Nederland, van wie overigens maar 10% asielzoekers zijn.

 

Logisch dat veel kiezers vonden dat er nu echt iets anders moest gebeuren.

 

Wilders leek in de campagne dat ‘echt iets anders’ te beloven, maar nu zijn partij de grootste is en hij echt met voorstellen mag komen, krabben mensen zich toch wel eens achter de oren.

 

Willen wij echt uit de Europese Unie, willen wij echt stoppen met steun aan Oekraïne en uit de NAVO?

 

Ik vind wel dat er door sommige mensen overdreven angst wordt verspreid. Is het waar dat met oudjaar de Dion Grauspolitie komt controleren of in ieder gezin wel voldoende vuurwerk wordt afgestoken? Graus wordt namelijk minister van Familiezaken. 

 

En wordt minimaal eens per week een gehaktbal opgenomen in de grondwet? En moet de Donald Duck verplicht op de boekenlijst? Vast niet. Maar de lhbti’ers, die gisteren in Rusland tot terroristen werden bestempeld, moeten onder Wilders wel vrezen voor hun rechten. 

 

Door al die belangstelling voor de kabinetsformatie worden andere belangrijke zaken helaas ondergesneeuwd. Zo is er al verschillende keren nachtvorst gemeld, maar heb ik nog geen enkel rayonhoofd bij een talkshow gezien om te praten over een mogelijke elfstedentocht.

 

Voorlopig zitten wij dus in een politieke patstelling die alle aandacht opslokt.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.