Even het nieuws doornemen
Stikstof, Dodenherdenking en een blunder van de voorvrouw van BBB, het was me het weekje weer wel.
In de week waarin Ajax op zoek lijkt naar een nieuwe trainer, maar er verstandiger aan zou doen op zoek te gaan naar een nieuw elftal, mag Nederland van de Europese Unie de grootste stikstofvervuilers uitkopen. Alleen natuurlijk die vervuilers die naast een Natura2000-gebied hun bedrijf hebben, de andere mogen gewoon doorgaan met de uitstoot.
Het was natuurlijk ook de week van 4 en 5 mei. En tot mijn grote verbazing bleken die twee zaken plotseling nauw met elkaar verbonden. In de aanloop naar de Dodenherdenking werd namelijk aan de boeren die nog steeds de vlag verkeerd om hadden hangen gevraagd op 4 mei uit respect voor de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog de kleuren in de gewone volgorde te hangen. De voorman van Farmers Defence Force, nooit te beroerd om een zaak op de spits te drijven, weigerde, omdat – naar hij zei – wat de Joden in de Tweede Wereldoorlog was aangedaan net zo erg was als hoe nu de boeren worden behandeld.
Ik ben van net na de oorlog, mijn ouders hebben de oorlog zeer intens beleefd, hun verhalen waren schaars maar de oorlog heeft als een schaduw over mijn opgroeien gelegen. Ik kan dus slecht tegen dit soort vergelijkingen. Slechts een kwart van alle Joden kwam levend terug naar Nederland, ruim 100.000 Nederlandse Joden hebben de kampen niet overleefd. Ik heb het nog even nagevraagd, maar er bestaat geen plan om concentratiekampen voor boeren in te richten.
De verhalen van die kleine groep Joden die wel terugkwamen zijn vaak onbeschrijflijk triest. Sommigen moesten zelfs achterstallige huur betalen, zeker als de huisbaas hoorde dat de gevangenen in de kampen geen huur schuldig waren. Veel Joden vonden bij terugkeer hun huis en hun meubilair ingenomen door buren. ‘U zegt dat u mijnheer en mevrouw Citroen bent en dat u jarenlang onze buren bent geweest? Daar kunnen wij ons echt niets van herinneren.’
Boeren die uitgekocht worden, krijgen 120 procent van de waarde van hun bedrijf. Nee, het is niet leuk, voor sommigen zelfs een drama, als je je bedrijf, dat soms generaties lang in de familie is geweest, op moet geven. Maar elke vergelijking met het lot van de Joden tijdens en na de oorlog is, hoe zal ik het netjes zeggen: ongepast.
De voorvrouw van de boeren in het parlement beging zelf op 4 mei ook een pijnlijke blunder. Zij twitterde dat het ongepast was dat president Zelensky van Oekraïne op 4 mei bij ons op bezoek kwam. Zoals een cartoonist van de Volkskrant schreef: eigen doden eerst. Mevrouw Van der Plas had beter kunnen en moeten weten; haar enige medestander was namelijk Geert Wilders.
Onze regering blijft terecht benadrukken dat de Oekraïense oorlog ook onze oorlog is. Rusland moet zo snel mogelijk gestopt worden. Daarnaast zijn de beelden en verhalen van de oorlog daar zo gruwelijk en het verzet zo dapper, dat Oekraïne ons respect en onze steun zeer verdient.
Was er dan geen goed nieuws deze week? Jazeker.
Wat een waardige Dodenherdenking op de Dam gisteravond. Indrukwekkende toespraken van Dieuwertje Blok en de 17-jarige Loewana. En onze koning heeft geen enkele keer gestotterd. Dat hij de hele avond het woord niet heeft gevoerd, doet niets af aan deze prestatie.