Even het nieuws doornemen

 

‘Queremos cerveza’ (‘Wij willen bier’), schreeuwden de Ecuador-supporters tijden de openingswedstrijd van het WK.

 

 

 

‘Wij willen wereldkampioen worden’, riep Louis van Gaal. ‘Wij willen gelijke rechten’, hadden de vrouwen uit Qatar waarschijnlijk graag uit de grond van hun hart willen schreeuwen, maar dat kan je daar beter alleen maar denken.

 

In die wedstrijd bleek dat het Qatarese elftal een even bedroevend niveau had als de mensenrechten in hun land. Overigens is niet alleen bier verboden in de stadions, ook verrekijkers. Of dat is omdat je ermee kan gooien of omdat machthebbers niet bekeken willen worden, dat is onduidelijk. De enige pakdrager tussen de Arabische kledij op de eretribune was de baas van de FIFA, Infantino (what’s in a name?), die op de persconferentie voor die eerste wedstrijd volkomen ongeschikt bleek te zijn voor zijn functie. Hij prees Qatar de hemel in, vond alle kritiek schandelijk en misplaatst, en wordt binnenkort voor een tweede termijn gekozen. Er zijn geen tegenkandidaten, ook Nederland is voor zijn herbenoeming.
Infantino leek kort daarvoor op de goede weg. ‘Gay’ was normaal, vertelde hij, en een one-lovebandje moest kunnen, misschien met een boete, ‘maar,’ zo zei de KNVB meteen, ‘die betalen we graag.’

 

Dus moest dezelfde Infantino, eenmaal in Qatar en omgeven door rijke Qatarezen, een ingewikkeld probleem oplossen. Zijn gastheren wilden namelijk per se geen ‘onelove’, niet in de praktijk (homoseksualiteit wordt formeel gezien als te genezen afwijking) en zeker niet op het voetbalveld. Goede raad bleek niet zo duur, aanvoerders met zo’n bandje hangt nu een gele kaart boven het hoofd.

 

Ook is aan de spelers duidelijk gemaakt dat elkaar uitbundig knuffelen na een doelpunt niet mag.

 

Stel je voor dat een speler – laat staan een Qatarese official – daar opgewonden van zou raken. Jammer, ik had graag een met de doelpuntenmaker tongzoenende Virgil van Dijk gezien.

 

In Nederland kennen wij dergelijk autoritair gedrag natuurlijk niet van onze leiders. Je zou soms willen dat Rutte en zijn kabinet steviger zouden optreden tegen protesterende boeren of Staphorster oproerkraaiers die een demonstratie tegen Zwarte Piet met geweld onmogelijk maakten. Ik ben geen voorstander van demonstreren door wie dan ook tijdens een intocht, laat het alsjeblieft het leukste kinderfeest van Nederland blijven. Maar Zwarte Piet kan echt niet meer en helaas blijkt het nog steeds nodig dat duidelijk te maken. En toestaan dat demonstreren onmogelijk gemaakt wordt en toekijken hoe mensen bedreigd worden, is helemaal uit den boze.

 

Afgelopen weekend bleek dat wij in de tv-wereld wel een heel autoritaire leider hebben. Veel reacties waren voorstelbaar, maar er waren ook enkele opmerkelijke bij. Bekenden van Matthijs van Nieuwkerk hadden de neiging hem bij te vallen, dat mag natuurlijk, daar zijn vrienden voor. Maar gebruik niet het argument dat een dagelijks programma nu eenmaal voor zoveel stress zorgt dat een woedeaanval op zijn tijd onvermijdelijk is. Wat een onzin.
Het feit dat DWDD – over het algemeen – een voortreffelijk programma was, met een – over het algemeen – voortreffelijke presentator, mag niet als excuus dienen voor wangedrag van diezelfde presentator.

 

Je zou door het voetbal en de rel rond DWDD denken dat er verder geen nieuws was deze week. Dat is bijna waar. Er waren nog wat onbelangrijke zaken, zoals het volkomen mislukken van die hele dure klimaattop in dat vakantieresort in Egypte, waardoor er voorlopig nog steeds niets ingrijpends wordt gedaan om de opwarming tegen te houden.
En de oorlog in Oekraïne ging zijn tiende maand in. Beide bedreigen ons voortbestaan, maar gelukkig is er voetbal ter afleiding.

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.