Eten over de datum? Deze 9 dingen kun je nog prima eten

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: de 9 dingen die je nog prima kunt eten over de datum.

 

 

 

Koelkast uitmesten, voorraadkast opruimen: hartstikke goed. Maar voordat je spullen in de vuilnisbak kiepert omdat ze voorbij de THT-datum zijn, lees even dit artikel. Want de meeste boodschappen zijn ook ver na de THT-datum nog prima te gebruiken, en weggooien is zonde.

 

 

Beginnen bij het begin, het verschil tussen THT en TGT. Tenminste houdbaar tot (THT) betekent dat de producent de kwaliteit garandeert tot die datum. Soms ligt die datum maanden in de toekomst, en blijven die producten zowat eeuwig goed, maar ja, er moet nou eenmaal een datum staan op etenswaren.

 

 

De TGT-datum staat op verse producten, en dan is die datum wat belangrijker. Ook hoe je die producten bewaart, speelt een belangrijke rol. Gebruik je neus en je gezonde verstand, dan gaat het vast goed. Bij een aantal producten is zelfs die TGT-datum niet meer dan een indicatie van je aankoopdatum, daar hoef je niet spastisch over te doen.

 

 
VIS, KIP, VLEES
Niet meer eten na die TGT-datum? Tenzij jij heel slim was en de spullen in de vriezer hebt gestopt. Dan zijn ze nog zeker drie maanden houdbaar. Hou die vriezer een beetje netjes en ontdooi de boel zoals het hoort, dan is die TGT-datum voor jou geen deadline.

 

 

YOGHURT
Datum verstreken, yoghurt in de kliko? Ho ho. Eerst even kijken en ruiken. Is de yoghurt waterig en smaakt ‘ie bitter, dan is het tijd om dag te zeggen. Maar yoghurt kun je makkelijk een week of langer na de datum nog eten. Als je ‘m tenminste niet uren op het aanrecht laat rondslingeren, maar zo kort mogelijk uit de koelkast laat.

 

 

KAAS
Harde kaas, zoals onze vertrouwde Edammer, is zeker twee maanden houdbaar. Zie je blauwe rondjes, snij die dan ruim weg en schaaf of rasp lekker verder. Geldt trouwens ook voor Parmezaanse kaas en andere harde kazen.

 

 

APPELS EN PEREN
Op de fruitschaal worden ze snel rijp en daarna overrijp, dus dan eet je melige appels en peren die snotzacht zijn. Leg je ze in de koelkast, dan zijn ze twee tot vier weken houdbaar, en misschien nog wel langer. Appels die een beetje rimpelig zijn, kunnen trouwens nog prima in de appelmoes. Kneepje citroen erbij voor de frisheid, klaar ben je.

 

 

BANAAN
Niet in de koelkast! Als je ze koopt, kun je ze maximaal een weekje bewaren. Maar misschien wacht je expres tot ze bruin zijn, zodat je er een bananenbrood van kunt maken?

 

 

AARDAPPELEN
Bewaar ze op een donkere, koele plek en de aardappelen blijven zeker vier weken goed. In het licht krijgen ze groene plekken, en dat betekent dat ze solanine aan het produceren zijn en daardoor giftig worden. Geen grap! Hebben je aardappelen pootjes, dan is er nog niks aan de hand. Gewoon die uitlopers eraf snijden, aardappels schillen en ze zijn zo goed als nieuw.

 

 

PINDAKAAS
Van een THT-datum trekt pindakaas zich niks aan. Staat hij langer dan een jaar niks te doen, dan zie je soms olie op de pindakaas drijven. Doorroeren en smeren maar weer, niks aan de hand. Gaat de pindakaas ranzig en olie-achtig smaken, dan moet ‘ie wel weg.

 

 

MUESLI, GRANOLA, CORNFLAKES
Bewaar ze droog en donker, dan gaan je cornflakes lang mee. Als je ze echt langer dan een jaar bewaart, is de smaak er wel zo’n beetje af. Proeven, en je weet het!

 

 

IJS
Verpakte ijsjes in de vriezer kunnen wel een jaar blijven liggen. Gebeurt in de praktijk natuurlijk nooit, maar vind je een verdwaalde Magnum achterin de vriezer, dan hoef je niet te twijfelen: OPETEN!

 

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav