A digital detox for the soul

 

A digital detox is liberating for the soul, stond er op verschillende bordjes in het holistische paradijs waar ik een week verbleef.

 

 

 

Het was een bescheiden en elegant geformuleerd verzoek om tijdens het verblijf je telefoon in je kamer te laten. Niet dat ze die enkeling die het toch niet kon laten appjes te checken op de weinige plekken waar wifi was, de iPhone uit handen sloegen hoor, maar voorbeeld doet blijkbaar leven. Het was een verademing dat je niemand luidruchtig een telefoongesprek hoorde voeren, of door Tiktok hoorde scrollen. Zonder afgeleid te worden door bliepjes, piepjes of irritante ringtones kon je genieten van het geritsel van palmbomen, het gekwetter van vogels, het ruisen van de zee. Op een van de mooiste plekken op aarde dwarrelden vlinders voor mijn ogen en schoot er af en toe een hagedis langs m’n voeten. Ik had er oog voor want ik was daar tenslotte om in de allerlaagste versnelling terecht te komen.

 

In het goddelijke oord werden yoga- en meditatiesessies afgewisseld met massages en met individuele coaching door een mentor. De mijne was een Indiër die, voor hij Boomers zoals ik van hun luxeproblemen of grote levensvragen af ging helpen, 18 jaar lang monnik was geweest in een klooster in de Himalaya.

 

Mensen bezoeken deze plek om tot rust te komen, dingen uit te vogelen of om mentaal en fysiek bij te tanken. Het is zo logisch als wat dat een dergelijk proces niet echt opschiet als je dan alsnog de hele dag op je telefoon zit om naar stompzinnige filmpjes te kijken of je van de wijs laat brengen door de hoeveelheid likes op je post.

 

De meeste gasten komen hier alleen. Ze eten of aan de lange community table waar ze andere soloreizigers ontmoeten, of in hun eentje aan een tafeltje. Op iedere andere plek in Nederland zou ik dat ongemakkelijk vinden, zeker als ik geen telefoon naast me had liggen waar ik voor afleiding terechtkon. Maar hier was het doodnormaal om een beetje om je heen te koekeloeren en bewust te genieten van het goddelijke eten en het water van een verse kokosnoot. Of om aantekeningen te maken van de inzichten die door je heen schoten die dagen. Je zag veel mensen driftig schrijven in het notitieboek dat je bij het inchecken cadeau kreeg.

 

Tussen de programmapunten bleef er voldoende tijd over om op het strand of aan het zwembad in de zon te liggen. Dankzij de digital detox dus, las ik me tijdens die pauzes een slag in de rondte. In acht dagen las ik maar liefst drie en half boek waaronder de dikke pil ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’. Deze roman werd twee keer bekroond en daarnaast overladen met recensies die bol stonden van gejubel en trompetgeschal, dus de douze points die ik eraan geef zijn niet origineel. Maar echt mensen, lees dat boek! Ik zeg je alleen: het gaat je niet lukken zonder digital detox. Of Netflix detox, of een aanzienlijke mindering van welk geloer naar wat voor een scherm dan ook waardoor de uren sluw opgeslurpt worden. Ik ben nog maar net terug van het voedende weekje en mijn goede voornemens staan nog fier overeind. De schermtijd heb ik aanzienlijk teruggeschroefd en ik hoop oprecht dat het me lukt daar een verbeterde gewoonte van te maken. Want het is waar: a digital detox is liberating for the soul.

 

Ps ben je nieuwsgierig naar het holistische paradijs? Klik hier voor meer info. Een flinke uitgave maar een once in a lifetime cadeau aan jezelf.

Door: Esther Goedegebuure