Ergernis televisie: waarom kijken wij eigenlijk naar De Slimste Mens?

 

Wat is in vredesnaam het geheim van De Slimste Mens? In wezen is De Slimste Mens een doodsimpele TV-quiz, geleid door twee broze heren op huizenhoge leeftijd.

 

 

DINSDAG 27 JULI, DE SLIMSTE MENS: 1,6 MILJOEN KIJKERS, NET NA HET NOS-JOURNAAL. EN BIJNA 700.000 KIJKERS MEER DAN STUDIO TOKIO. HUH?! 

 

Een stamelende presentator met de dictie van een geprogrammeerde robot. En een stuk chagrijn onderuitgezakt in een houten crapaud die alles wat iedereen leuk vindt om de tien minuten ‘grote onzin’ noemt. (Gisteren nog: “K3 is schimmel voor de hersenen.”)

 

Uw dr. Harri is inmiddels een gedwongen fan van het programma, omdat er altijd wel een gezinslid is die zich heerlijk kapot wil ergeren aan een van de deelnemers. Om 20.40 uur gaat de buis hoe dan ook op NPO 2 en moet ik er ‘gezellig’ bij komen. Want dat is namelijk het geheim van De Slimste Mens: het is pure haat-televisie. Elk seizoen is er wel een kandidaat die door de kijkers vanwege 24-karaats irritant gedrag naar de brandstapel wordt gewenst. Vorig seizoen was dat Tijl – ‘Lama’- Beckand, een voor de meeste kijkers veel te bijdehante Hagenaar. Dit jaar is dat Bram Douwes, presentator en verslaggever bij omroep POWNED, ook niet ieders cup of tea is, want Bram leeft op de grens van de Ziekte van Tourette. Zowel Tijl als Bram zegt wat-ie denkt en denkt wat-ie zegt. Het vervelende met Tijl en Bram is dat ze er niet na één ronde worden uitgeknikkerd maar hinderlijk slim zijn en dus ronde na ronde overleven. Gans Twitter en Insta hopen deze week dat irritante Bram op z’n bek gaat, maar dinsdag werd hij weer gewoon de Slimste van de Dag. Je kunnen ergeren aan irritante mensen is het pompende hartenbloed van onze populairste TV-quiz. Onze eigen gebreken ergeren ons het meest bij de anderen.

 

De slimste mens, met de irritator van 2020, Tijl Beckand

 

 

“We komen nooit van Bram af, ben ik bang”

 

Of de vragen nou over K3 gaan of Karl Marx, de formule van De Slimste Mens staat als een huis. NPO 2 kan gerust doorgaan tot de eerste tekenen van schijndood bij Philip of Maarten zich voordoen. Gisteren opperde een kijker op social media een briljant idee: “Als we nu eens reeks van ‘De slimste mens’ uitzenden met de meest irritante kandidaten uit de geschiedenis van dit programma. Wat zullen de kijkcijfers hoog zijn!”

 

Zo is dat. Gisteren, woensdag 28 juli, flikte Bram het weer. Ergernis wekken in de Nederlandse huiskamers, maar als een muis door een dichtslaande deur door naar de volgende ronde. “We komen nooit van Bram af, ben ik bang”, was een reactie. Maar wat zou De Slimste Man saai zijn zonder kandidaten als Bram.

 

De Slimste Mens dendert op weekdagen de hele zomer door tot de Grande Finale, op vrijdag 27 augustus.

 

Beeld: NPO

 

Door: Redactie Falder.nl