Er wacht ons een helse muizen- en rattenplaag

 

Dat zal me een lekker slagveld worden!

 

Vergeleken met de plaag die ons te wachten staat was die eikenrupsprocessie maar kinderspel. Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen voorspelt namelijk een helse ratten- en muizenplaag over niet al te lang. Oorzaak? Boeren en burgers mogen vanaf 2023 geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken. Wat wil zeggen: ook geen ratten- en muizengif. Reden? Niet alleen schadelijk voor rat en muis, maar ook voor de roofvogel die van rat en muis leeft. En mocht je denken tegen die tijd even naar België te toeren voor wat gif… Deze verordening geldt voor heel Europa.

 

Buiten mag er overigens nu ook al niet meer met gif worden gestrooid en eerlijk gezegd kan ik me hier dat argument van de roofvogels wel voorstellen. Maar binnen, als in: binnenshuis, stallen en schuren? Muis ligt dood onder het aanrecht en roofvogel komt binnen fladderen om het kadaver soldaat te maken? Wet is wet in ieder geval en daar doet het feit dat de ratten- en muizenpopulaties toch al als een malle groeien sinds onze winters steeds zachter worden – en er buiten dus ook niet meer gestrooid mag worden – niets aan af. 

 

Inderdaad worden vooral ratten gevreesd. Niet alleen omdat het gruwels zijn, maar vooral vanwege de ziektes die ze verspreiden (veel!) en de schade die ze veroorzaken. Hoeveel er nu al zijn weet geen mens met zekerheid te zeggen, maar het schijnt dat waar je ook bent, er altijd wel een rat in je buurt is. Voorzichtige schattingen gaan uit van evenveel ratten als mensen, maar er zijn ook schattingen die uitgaan van twee of meer ratten op elk mens. Hoe dan ook, heel veel en altijd ergens dicht in je buurt. Alleen zie je ze niet altijd, of meestal niet. Nog niet tenminste. Want ook hier weer een horrorscenario en dit keer dankzij het klimaat en dat dat zo heftig veranderlijk geworden is met allemaal extremen. Is het veel te droog, zoals vorig jaar, dan kruipen de ratten namelijk uit hun riolen, op zoek naar water. Valt de regen met bakken uit de hemel, zoals wel vaker de laatste tijd, dan ontvluchten ze hun holen om niet te verdrinken. Hoe dan ook zul je er ook vóór 2023 al beducht op moeten zijn vaker zo’n griezel te zien schuiven. En hoe het daarna zal zijn?

 

Klemmen en vallen, die mogen nog wel als het over is met de gifkorrels. Dat zal me een lekker slagveld geven. Leuk een kat dan maar? Tegen de muizen een oké idee, maar in New York zijn de ratten inmiddels al geëvolueerd tot maatje te groot voor de kat. En voortplanten doen ze, net als muizen, als een dolle. Daar is geen kruid tegen gewassen.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans