Er is een ware Kate Bush-revival aan de gang

 

Ken je de serie Stranger Things? Door deze serie op Netflix is Kate Bush weer helemaal hip.

 

 

 

Ik was vroeger als de dood voor Kate Bush, die in 1978 met haar wapperende haar, dansend bij het Spookslot van de Efteling een liedje zong voor Toppop. Ik was negen en was net op schoolreis naar De Efteling geweest en misselijk van angst uit deze kasteelruïne gerend toen ik zag dat hier de catacomben en het kerkhof van een klooster tot leven kwamen. En juist daar op dat enge namaakkerkhof stond deze wereldberoemde zangeres met haar bijzondere choreografie met de zwaaiende armen te zingen.

 

 

De piepjonge Kate had wereldhits met Wuthering heights, Babooshka en het wonderschone The man with the child in his eye. Ze werd zo beroemd dat ze haast niet meer over straat kon en zich van schrik een tijdje uit de spotlights terugtrok. Maar in de jaren tachtig scoorde ze weer, nu met het nummer Running up that hill. Weer met haar zo kenmerkende dancemoves en wapperende haren en nu was ik meteen fan. Maar na een paar jaar verdween ze opnieuw in de anonimiteit. Gewoon, om haar kinderen op te voeden, zo bleek. Want dat vond ze veel belangrijker dan wereldfaam.

 

En nu is er een hele nieuwe generatie fans die de inmiddels 63-jarige zangeres via de hitserie Stranger Things heeft leren kennen en haar muziek massaal streamt. Kate is er helemaal beduusd van en bedankt haar fans via een zeer zeldzame reactie op haar website waarin ze zegt:

 

‘Je hebt misschien gehoord dat het eerste deel van de fantastische, aangrijpende, nieuwe serie Stranger Things onlangs is verschenen op Netflix. Het bevat het nummer ‘Running Up That Hill’ dat een heel nieuw leven wordt ingeblazen door de jonge fans die van de show houden – ik vind het ook geweldig! Hierdoor is Running Up That Hill over de hele wereld in kaart gebracht en is het de UK-hitlijst binnengekomen op nummer 8. Het is allemaal erg spannend! Heel erg bedankt aan iedereen die het lied heeft gesteund. Ik wacht met ingehouden adem op de rest van de serie in juli. Beste wensen, Kate’

 

 

Nou maar hopen dat ze zich niet weer voor een paar jaar terugtrekt, want deze Kate Bush-revival smaakt naar meer.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit