Maak jij je ook zorgen over je erfenis?

 

Bang dat je kind(eren) straks alles meteen verbrassen?

 

 

 

Heel veel vaders en moeders doen dat namelijk. Zich zorgen maken over hun zuurverdiende centen die er straks, na hun dood, in een mum van tijd door de kinderen doorheen worden gejaagd. Verbrast aan merkkleding, een veel te duur horloge of een ver-boven-hun-stand auto. Maar er is een manier om dat te voorkomen. En nee, dat heeft er niet mee te maken dat je niet genoeg van je kinderen zou houden, want dat doe je heus wel. Maar ergens ben je bang dat ze niet echt met geld om kunnen gaan. Zeker niet op de manier zoals jij altijd deed: twee keer nadenken voordat je je knip trekt en altijd eerst die vraag of je dit of dat nou wel echt nodig hebt.

 

Het is een trekje waar veel twintigers en dertigers een handje van hebben – misschien een tikje te veel verwend? – en het heet het ‘Ferrarisyndroom’ ofwel het hele familiekapitaal stukslaan op luxe waardoor ze binnen no time weer blut zijn.

 

Wat je kunt doen is bij een notaris laten vastleggen dat de uitbetaling van de erfenis – mocht die vrijkomen als de kinderen nog jong zijn – wordt uitgesteld tot ze wat ouder en verstandiger zijn en hopelijk wat beter met geld om kunnen springen. Dat kan door de nalatenschap onder bewind te stellen. Al moet gezegd dat daar wel wat haken en ogen aan zitten. Want wat als na het overlijden van de eerste ouder de kinderen, die als erfgenamen recht hebben op informatie, horen dat ze na het overlijden van de tweede ouder nog jaren op hun erfdeel moeten wachten? Grote kans dat ze druk op die ouder uitoefenen om het testament te veranderen en voordat je het weet is er heibel in de tent.

 

De oplossing ligt in het maken van een geheim testament. De passage over het bewind wordt dan opgenomen in een testament dat in een gesloten envelop aan de notaris wordt overhandigd en pas geopend kan worden na het overlijden van de langstlevende ouder.

 

Een kind kan daartegen bezwaar maken als hij of zij het er niet mee eens is. Maar als het kind dat doet, zo staat in het testament, wordt diens erfdeel gehalveerd.

 

Zo’n bepaling staat bekend als Cautio Socini, vernoemd naar een vermaarde middeleeuwse rechtsgeleerde. Het geheime testament met de onderbewindstelling en de Cautio Socini wordt bewaard bij de notaris, als aanvulling op het gewone testament. Hoe lang je je kinderen op hun erfenis laat wachten bepaal je zelf en dat hangt natuurlijk ook af van jouw leeftijd en die van de kinderen.

 

Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen. Zoiets.

 

Bron: AD