Er gebeurde iets heel bijzonders en ik was erbij

Samen met vriend en collega Hugo Kosters was ik in Parijs bij de eerste officiële modeshow van Jean Paul Gaultier. We hadden nog nooit van die jongen gehoord.

 

 

We zaten op de voorste rij in een heel klein zaaltje met heel weinig mensen, maar we hadden een kaart, dus we waren van de partij. En gelukkig maar, want zijn ontwerpen voor de zomer waren vernieuwender dan de ontwerpen van alle anderen. Niet al zijn modellen waren graatmager, sommigen zelfs “goed gevuld”. Toen al! Daarbij lagen we ook nog eens dubbel van het lachen toen de modellen die de badpakken showden met zwemvliezen aan hun voeten opkwamen. Jean Paul Gaultier was voor ons in een klap dé held van die hele prêt-à-porter-week.

 

En dat bleef ie voor mij altijd

 

Toen ik jaren later voor de zoveelste keer naar z’n show ging in een gigantisch groot sportpaleis ergens helemaal buiten de stad en een marketingman bij me had, die ik opgewonden verteld had over de fantastische Gaultier, stond ik aan het einde van de show natuurlijk weer uitzinnig te klappen. Zitplaatsen konden we shaken, Jean Paul Gaultier was intussen een beroemdheid. Toen hij na de finale in zijn iconische Bretonse trui opkwam om het applaus in ontvangst te nemen, heb ik driedubbel gelegen van het lachen. Het minstens drieduizend-koppige publiek joelde en klapte de handen stuk voor de fantastische ontwerper, die dankbaar knikte en zwaaide. Het applaus hield maar niet op. Even later kwam er nóg iemand in een Bretonse trui de catwalk oplopen, alleen had die enorm grote feestwinkel-oren op z’n hoofd. Tadaaa… Gaultier zelf. Oeps! Had ie voor de grap een stand-in vooruitgestuurd. Vergeet je nooit, zoiets.

 

Ik ben hem altijd blijven volgen, want hij blijft gewoon steengoed. En leuk. Ook zijn parfumflessen zijn iconisch, je kent ze vast wel. Speciaal voor dit seizoen heeft ie een versie gemaakt die ik de allerleukste ooit vind. Als voormalig truien-ontwerpster en omdat ik met vriendin en collega Marja in onze Ariadne-tijd ook nog eens een Noorse-truienproductie heb gemaakt, ben ik er helemaal verliefd op. Had je ze al gezien?

 

 

Heeft ie dus al z’n flessen een lekkere warme Noorse kersttrui aangetrokken. De herengeur ‘Le Mâle eau de toilette’ heeft een topnoot van munt, een hartnoot van lavendel en vanille als basisnoot. De ‘Classique’ voor dames heeft een hartnoot van oranjebloesem, gecombineerd met een gember topnoot en een vanille basisnoot. En dan ‘Scandal’, die fles met de beentjes in de lucht, die heeft als hartnoot honing, met gardenia in de top en patchoeli in de basis. Heerlijk toch?

 

En wat denk je? Ik zou Franska niet zijn, als ik niet iets voor je had weten te schnitzelen. Ik mag een prachtige Scandal-fles met kersttrui verloten (80ml, adviesprijs €114,35). Zo heerlijk om dit te mogen doen in deze sombere tijd. Ik ben Gaultier dan ook eeuwig dankbaar.

 

Winnen?

 

Je weet wat je te doen staat. Reactie achterlaten onder het bericht op Facebook en volgende week maandag Facebook goed in de gaten houden, want dan maak ik de winnaar bekend.

 

Ik wens je een fijne week. Nog maar een maandje en dan gaan de dagen weer lengen. Goed nieuws dus.

 

Liefs van Franska

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska